Dit hield in dat ik om te beginnen een andere zorgverzekering moest kiezen omdat de verzekeraar waarbij ik tot 1 januari 2015 verzekerd was, het nodig vond om het tarief met 15% te korten. In zorgverzekeraar DSW vond ik uiteindelijk wel een goede verzekeraar. Het bureaucratische monster was echter nog steeds niet getemd.

Noodgedwongen werden mijn zorgverleners in 2016 ZZP’ers, zie mijn vorige blog. Dat betekende dat er nieuwe contracten moesten komen. De herindicatie voor persoonlijke verzorging liep via DSW. Dat was een hele toer. Ik moest namelijk zelf een wijkverpleegkundige vinden die mij kon beoordelen. Dit was makkelijker gezegd dan gedaan.

Wijkverpleegkundigen die tijd hebben voor een herindicatie liggen niet voor het oprapen. De grote Thuiszorginstellingen stonden daar niet om te springen en het kostte mij heel wat telefoontjes. Bovendien moest het om een instelling gaan waarmee de zorgverzekeraar een contract heeft.

Tot mijn schrik kwam ik erachter dat die zorginstellingen helemaal niet in de buurt van Velp zitten. De deadline van 22 juli 2016 die DSW mij gesteld had kwam met rasse schreden dichterbij. Uiteindelijk heb ik in het 3e telefoongesprek met DSW te horen gekregen dat Buurtzorg zo’n indicatie wel kan doen. Uiteindelijk is dat ook gebeurd. Met een verrassend goed resultaat.

Ik heb nu 5 uren gekregen voor persoonlijke verzorging en de indicatie loopt ook nog eens 5 jaar. Ik wil deze blog dan ook met een positief gevoel afsluiten. In mijn geval klinkt het een beetje zoals eind goed al goed. Tot op 22 februari 2017 de indicatie voor dagelijkse ondersteuning (huishoudelijke hulp en begeleiding) bij de gemeente afloopt en dat circus weer van vooraf aan begint. Met mijn zorgverzekeraar ben ik echter erg blij. Die indicatie loopt 5 jaar, dat geeft rust en ontspanning.

Veel mensen zullen herkennen wat ik heb opgeschreven over het persoonsgebonden budget. Het is een prachtig systeem, zelf kunnen kiezen wie jou verzorgt op welke tijd en op welke manier is fantastisch, maar mag het alsjeblieft met minder papier en regelwerk?