In de tijd dat Ben nog werkte, was hij mijn mantelzorger, deed veel in het huishouden en hij douchte mij. Omdat hij in ploegendienst werkte was dit de ene week geen probleem maar de andere wel. Daarom zijn we destijds de drempel overgestapt en hebben we een indicatie voor douchen aangevraagd.

Verschillende zorgverleners, verschillende tijden

De artsen wilden hebben dat ik ’s avonds gedoucht werd en die indicatie kreeg ik ook. Via Zin kregen we een zorgorganisatie toegewezen. Alleen wilde deze organisatie mij niet tijdens de avondroute douchen, dat werd aan het eind van de middag. Door wat verschuivingen was het op een gegeven moment zo dat men om 12 uur binnen stapte. Niet echt handig als de warme maaltijd op tafel stond omdat Ben middagdienst had.

We hebben veel verschillende zorgverleners over de vloer gehad, waarbij ik mij bij meerdere mensen gast in mijn eigen huis voelde. Ook een keer niet gedoucht, want iemand zoals ik in een rolstoel douchen had deze dame nog nooit gedaan en ze durfde dit niet. Daarbij kwamen nog wat akkefietjes over gedeclareerde zorgminuten waardoor de eigen bijdrage hoger was dan die hoorde te zijn.

Omdat ik al ervaring met pgb voor huishoudelijke hulp had, heb ik bij een herindicatie een pgb aangevraagd. Degene die mijn huishoudelijke hulp was, kon mij op die manier helpen bij het douchen.

Verantwoordelijkheid

Ben kreeg in 2009 een beroerte (cva) en na 13 maanden in een verpleeghuis kwam hij in 2010 weer thuis wonen. Ben kwam eerst een halfjaar op de wachtlijst voor een pgb te staan. Deze wachtlijst was ingesteld door de regering (dhr. Klink) omdat op dat moment de zorgkantoren geen extra budget voor pgb’s kregen. Weer een (andere) zorgorganisatie over de vloer. Goede zorg, maar zo’n 30 verschillende verzorgsters in huis gehad. Al die verschillende gezichten en manieren van doen, het was te moeilijk voor hem. Daarom zijn we per 1 januari 2011 ook voor Ben overgestapt naar een pgb.

Voor mij brak eigenlijk een fijne, maar verantwoordelijke tijd aan. Door de eigen regie was er veel te regelen. Zorgverleners aannemen die in de zorg opgeleid waren. Voor mijzelf hoefde ik niets te plannen, die uren stonden contractueel vast. Voor Ben plande ik 14 zorgmomenten/uren per week, hopende dat ik elk zorgmoment kon invullen, dat niemand ziek werd of vergat dat zij op de planning stond. Duimen dat er geen ongelukken gebeurden, want wie kon ik dan bereiken?

De verantwoordelijkheid en administratie voor 2 budgetten. Elk halfjaar een verantwoording opsturen naar het zorgkantoor. Ook een intensieve controle meegemaakt, voor beide budgetten tegelijk. De stofkam die het zorgkantoor door de administratie haalde vond één fout. Ik was vergeten op een contractbeëindiging mijn handtekening te zetten.

Strengere eisen

Doordat de zorgwetten per 1 januari 2015 zijn veranderd, kwamen wij met onze zorgvraag in de Zvw, de zorgverzekeraar. De eisen werden strenger en het budget lager. De zorgverleners die geen zzp’er waren, moesten een lager tarief gaan ontvangen. Terwijl de zzp’ers hun tarief mochten verhogen. Dit betekende dat bijvoorbeeld een zzp’er niveau 2 (helpende) 18 euro meer mocht vragen dan een niveau 5 (HBO-v) die geen zzp’er was. Hadden we alleen zzp’ers in dienst, dan zou het budget niet voldoen. Het geld dat voor verpleging bedoeld was, mocht niet gebruikt worden voor persoonlijke verzorging en vice versa. Ook het declareren werd omslachtiger.

Overstappen

Door de vele veranderingen zijn wij per 1 januari 2015 overgestapt van pgb naar Zin. In augustus 2015 hebben we deze stap ook voor de huishoudelijke hulp genomen. Door ziekte van onze hulp kwam ik tot de ontdekking dat de Wmo eerst akkoord moest gaan met een invalhulp. Bij ziekte is dat niet te doen.

Wat ik aan het pgb-team een pluspunt vond, is dat ik individuen tegenover mij had. Nu heb ik soms de indruk dat iets in de groep besproken of besloten is, wat niet altijd even fijn is. Zoals de katheterzak anders aan het been bevestigen, waardoor ik vervolgens moest dweilen.

De zorg via Zin heeft ook voordelen. We hadden maandenlang onverwachte en extra zorgmomenten op één dag nodig. Dit was met het pgb-team en Zvw budget niet zo gemakkelijk te regelen geweest. Dan had ik een verhoging van de indicatie voor elkaar moeten zien te krijgen en daar gaat weer de nodige tijd overheen.

Inmiddels heeft Ben een Wlz indicatie. Dit nemen wij nu af in de leveringsvorm Mpt: Modulair Pakket Thuis.

Hoe dan ook, door de jaren heen hebben wij fijne zorgverleners over de vloer gehad.