Thierry werd geopereerd. De tumor is grotendeels verwijderd en de restanten werden succesvol bestraald, maar Thierry was niet meer dezelfde. Bij de operatie en bestraling is een deel van zijn hersenen beschadigd.

Hij ging naar een school voor speciaal onderwijs. In een omgeving met een duidelijke structuur kan hij goed functioneren. We hebben ons best gedaan om passend werk voor hem te vinden. Dat heeft hij nu en dat is goed. Hij kent de mensen, zij kennen hem en weten wat ze aan hem hebben. Hij is nu 35 jaar en woont in een project voor begeleid wonen.

Altijd zorgen, ook nu hij ouder is

Maar toch houden onze zorgen nooit op. Door wisseling in overheidsbeleid verandert er steeds van alles in de regelgeving en in zijn voorzieningen. Hierdoor moeten we als ouders toch voortdurend vinger aan de pols houden. Thierry kan onvoldoende voor zichzelf opkomen, hij vindt alles best, ook als dat niet zo is.

Hij woont met meerderen in een groep. Ze hebben allemaal hun eigen appartementje. Ze mogen niet zelf koken en krijgen eten van het huis. Sommigen eten met elkaar, anderen eten op hun kamer.

De waarde van goede voeding

Sinds enige tijd wordt het eten ver weg in een centrale keuken bereid en dat komt dan wekelijks in opwarmbare porties naar hun. Dat eten heeft vaak kraak nog smaak, het lijkt vooral afgestemd op bejaarden. Je hoeft het nauwelijks te kauwen en spannende gerechten voor jongeren zoals Thierry zitten er niet bij. En, wat is de voedingswaarde?

Daarom heb ik besloten om eens per maand voor de hele groep (12 bewoners) te gaan koken. Dan maak ik een gerecht met verse producten en lekker anders. Ze mogen me helpen, als ze dat willen en dat geeft ook een stukje gezelligheid. Ik eet zelf ook mee en heb zo ook een leuk contact met zijn huisgenoten. Andere moeders en vaders vonden het een goed idee en ondertussen is er bijna elke week een ouder die kookt. Zo houden we met elkaar in ieder geval de smaakpapillen levend en dragen we op onze manier bij aan de groep en het welbevinden van onze kinderen. Kinderen die allang geen kind meer zijn, maar altijd afhankelijk zullen blijven.