Onder het genot van een goed glas druivensap en een 3-gangen menu worden persoonlijke verhalen uitgewisseld en wordt er veel gelachen. 

Stichting Samen Doen organiseert dit wekelijkse initiatief.

Annie (79) & Teus (81)

“Acht weken geleden vroeg onze kleinzoon of we hier kwamen eten. Hij had meegeholpen in de keuken. Het beviel ons zo goed hier, dat we zijn blijven hangen. Nu horen we tot de vaste kern van de eetgroep.

Wij wonen al 47 jaar in een twee onder een kap woning, op nog geen vijf minuten afstand van de school. Thuis hebben wij veel aanloop. Onze gezellige tuin heeft veel bekijks en onze kinderen wonen dichtbij.

We eten eigenlijk maar weinig met zijn tweeën. We nemen geregeld iemand mee om te laten zien hoe leuk het hier is. Na jaren lang voor verschillende landelijke goede doelen collectes te hebben gelopen, zien we mensen meenemen naar dit initiatief nu als onze manier om toch nog een steentje bij te dragen. Het eten wat over is nemen wij vandaag mee.”

Mijnkwaliteitvanleven.nl - Samen eten

Jet (84)

“Vanavond is mijn derde keer hier. Ik kom altijd met iemand mee. In mijn eentje zou ik de deur niet uitgaan. Deze keer kwam de vrijwilliger me ongevraagd halen. Ik had mijn sloffen nog aan en was er niet op voorbereid. Nu ik er eenmaal ben, vind ik het hartstikke gezellig en het eten is altijd goed.

Ik woon alleen. Dat wordt steeds zwaarder. Momenteel ben ik aan het kijken of ik toch huishoudelijke hulp kan krijgen. Het zogeheten keukentafelgesprek moet nog plaatsvinden. Dit proces valt niet mee maar ik blijf goede hoop houden.

Ik ben graag alleen, maar met iemand kletsen vind ik altijd leuk. Het is de drempel waar ik eigenlijk een beetje bang voor ben en die mij tegenhoudt om dingen te ondernemen.”

Marian Borawitz (Stichting Samen Doen)

“Vrijwilligers uit de buurt en kinderen van groep 5 tot en met 8 koken samen. Wanneer de kinderen vakantie hebben, zorgt de stichting voor een vervangend programma.

In de winter halen en brengen vrijwilligers de mensen die mee willen eten. Muiden is toch een beetje een dorp, iedereen kent elkaar en de meeste mensen kennen het initiatief via via. Samen wordt er afgeruimd en afgewassen.

We bedenken steeds nieuwe manieren om buurtbewoners bij het project te betrekken. Bijvoorbeeld met bakwedstrijden, waarbij onze eters de jury zijn. Iedereen is enthousiast en het werkt aanstekelijk. De groep groeit en de mensen blijven na het eten steeds langer zitten.”

Fotografie en interview: Romi Tweebeeke