Vind je het erg dat je geen kinderen kunt krijgen?

Ja, want ik ben dol op kinderen en heb heel veel liefde in mij om weg te geven. En ik zou zeker een goede moeder zijn, maar ik heb het wel geaccepteerd en geniet gewoon met volle teugen van de kinderen van mijn vrienden. En ik heb superlieve buurjongetjes!

Kun jij wel oud worden?

Ik vind dit altijd een lastige vraag. Als ik een tijdje stabiel blijf, kan ik best oud worden. Het is net hoe snel een ziekte zich verder ontwikkelt. Maar ik denk hier niet te veel over na. Niemand weet toch hoe oud hij kan worden.

Mis je het dat je geen relatie hebt?

Nee, ik heb wel relaties gehad tijdens mijn schooltijd. Sinds ik op mezelf woon, heb ik geen relatie meer gehad. Dus ik ben het gewend om alleen te wonen. Ik heb wel op een datingsite gezeten, maar het schrikt mensen snel af als je vertelt dat je ziek bent. En ik wil hier nu eenmaal wel eerlijk over zijn. Eigenlijk best wel jammer, want naast het ziek zijn, ben ik ook gewoon een mens net als ieder ander. Ik zeg altijd: als het komt dan komt het, en anders niet.

Hoe kom jij je dagen door?

Ik verveel me niet zo snel. Ik ben veel met mijn hobby’s bezig: gedichten schrijven, knutselen, kaarten maken, schrijven, muziek luisteren, én brainstormen over mijn bucketlist. Op de slechtere dagen kijk ik vanaf mijn bedje een dvd.

Vind je het moeilijk om afhankelijk van anderen te zijn?

Ja, ik vind dit vreselijk. Ik ben natuurlijk vrij jong en heb zelf in de zorg gewerkt, dan is het heel erg vreemd dat mensen mij nu moeten verzorgen. In het begin moest ik ook erg wennen aan de hulp bij het wassen; dit is best wel intiem.

Hoe krijg je het voor elkaar om zo positief te blijven?

Ik put veel kracht uit alle lieve mensen om me heen. Ik put ook veel kracht uit muziek. Mijn idolen zijn: Carola Smit, Ernestine Prins, Dorka en Wessels, en Mon amour. Maar als ik eerlijk ben, heb ik het ook weleens moeilijk hoor en pink ik weleens een traantje weg. Je wereldje wordt toch wel heel klein als je ziek bent!

Ben je weleens bang?

Natuurlijk ben ik weleens bang, maar ik zet mij er altijd vrij snel weer overheen. Het engste wat ik heb mee gemaakt, is toch wel mijn longbloeding vlak na mijn 31e verjaardag. Wat was ik bang. Ik heb toen echt geluk gehad dat het naar buitenkwam en dat het niet naar binnenging en volliep, anders had het heel anders af kunnen lopen!

Ben jij altijd ziek geweest?

Mijn astma en allergie heb ik al mijn hele leven. De rest is er later bijgekomen. Ik denk wel dat ik het altijd bij mij heb gedragen en dat dit zich later ontwikkeld heeft.

Wat vind je het moeilijkste aan ziek zijn?

Dat geen een dag gelijk is. De ene dag kan ik de hele wereld aan en de andere dag lig ik de hele dag in bed. Ook vind ik het vervelend dat het van het ene op het andere moment zo om kan slaan.

Wat zijn de mooiste dingen die je in je leven hebt meegemaakt?

  • Dat Ernestine en Anouska mij met rolstoel en al het podium op lieten tillen, en dat ze ‘That's what friends are for’, voor mij zongen.
  • Dat ik met Ernestine heb gezongen.
  • De lieve videoboodschappen van Carola Smit en Mon Amour: dit was geregeld door mijn vriendin Astrid Boomkamp.
  • Dat ik vorig jaar met de wensenambulance naar een optreden van Get Back live kon, en dat ik eindelijk mijn grote idool Carola weer zag. Zij heeft ook een nummer voor mij gezongen; hoe speciaal is dat! Mijn beste vriendin Ciska was mee, die heeft ook genoten, hoe leuk is het als je elkaar hebt leren kennen bij een optreden van BZN om dan samen op zo’n uitje te gaan.

Hebben jullie meer vragen stel ze gerust, ik ben een open boek.