Dingen waar ik belangstelling voor heb, vind ik via internet. Zoals medische zaken, muziek of adressen. Met de buurvrouw aan de overkant maak ik wel eens een babbeltje via Facetime. Gewoon even kletsen.

Een paar jaar geleden ging ik nog dansen en gymnastieken. Ik maakte kaarten, borduurde en quiltte. Toen kwam de computer. Ik kreeg een oude computer via het bedrijf waar mijn schoondochter werkt. Hierop ben ik gaan oefenen. Les heb ik niet gehad. Als je je goede verstand laat gaan, wijst het zich vanzelf.

Afstand

Ik koop ook wel eens wat online. Mijn rollator heb ik via een website besteld. Kleding koop ik niet via internet. Als het niet past moet ik met zo’n doos naar het postkantoor. Dat is hier ver uit de buurt. Hetzelfde geldt voor de bank. Daar moet ik heen met vervoer op maat. Die wachten niet. Dan sta je daar te wachten tot ze je weer komen halen.

Waar ik nu woon is niet veel te doen. De winkels zijn vrij ver weg. Er is niet eens een brievenbus in de buurt. PostNL zegt dat er te weinig gepost wordt. Dus nu stuur ik mijn felicitatiekaarten ook per e-mail.

Op stap

Aan de overkant woont mijn vriendin. Zij was 18 jaar toen we elkaar leerden kennen en is nu 92. We gingen vroeger samen volksdansen en gymnastieken. Nu gaan we elke woensdag en zaterdag boodschappen doen met de wijkbus. Die komt ons halen en brengen. Je belt een paar dagen van tevoren om aan te geven waar je naar toe wilt en voor hoe lang. Deze bus rijdt helaas alleen in de wijk Charlois en kost natuurlijk wel geld.

Hulp

Gelukkig woont hier een buurman die graag komt helpen als er wat is. Daar maak ik gebruik van, geen misbruik. Hij draait er bijvoorbeeld een lamp in zodat ik niet op de trap hoef te staan.

Mijnkwaliteitvanleven.nl

De huishoudelijke hulp komt 1 keer per week. Het is een lieve meid. Ze brengt soms erwtensoep mee. Sociaal contact is ook veel waard. Meer dan dat er gestoft moet worden. Ik heb namelijk een robotstofzuiger. Die noem ik ‘Japie’. Hij is nu 3 jaar oud, maar als mijn robotje kapot is, koop ik zeker een nieuwe. Het is een ideaal ding. Hij is 2 à 3 uur bezig in het hele huis en komt ook onder de bank.

Uitstapjes

Ik ben lid van de Actief55PlusBus. Hier kun je allerlei uitstapjes mee maken en iedereen kan er lid van worden. Ze bieden een havenrondrit, uitjes naar musea, etentjes, beurzen en wandelingen door heel Nederland voor mensen die wat willen ondernemen. Erg gezellig.

Mijnkwaliteitvanleven.nl

Aansluiting

Hier aan de overkant hebben we maandelijks een koffieconcert op zondagochtend. Daar gaan we met een aantal buren naar toe. Mijn dag is dan meteen leuk gevuld.

Sommige ouderen zeggen ‘ik ben alleen’, maar je moet het allemaal zelf opzoeken. Ze komen het niet brengen. Mijn advies is: zoek een clubje uit en sluit je aan.

Fotografie en interview: Fleur Kooiman