Sportief Plan kijkt bij de preventielessen vooral naar wat de mensen nodig hebben om zo lang mogelijk hun zelfstandigheid te behouden. Het gaat om een combinatie van evenwicht en spierkracht.

Alwin van Alphen (Sportief Plan)

“De oefeningen die we iedere week gezamenlijk uitvoeren worden zowel zittend als staand uitgevoerd. Iedereen kan in zijn of haar eigen tempo meedoen. Het zijn veel evenwicht-oefeningen waarbij de deelnemers over een object stappen. Dit is iets wat ze in het dagelijkse leven ook willen kunnen zonder te vallen.

Ik ga op zoek naar oefeningen die de dagelijkse handelingen makkelijk maken. Zoals het zitten en opstaan, iets wat voor veel ouderen als zwaar wordt ervaren. Maar ook hoe je iemand kan groeten in de supermarkt, zonder uit balans te raken. Alle bewegingen doen we rustig en gecontroleerd. Sommige ouderen uit de groep zijn fanatiek. Na de les krijgen ze huiswerk op papier en wordt er thuis flink doorgeoefend.”

Henny Ormel (80)

“Voor sommige ouderen is het fysiek of geestelijk niet makkelijk om zich tot een dergelijke cursus te zetten. Leeftijd zegt wat dat betreft helemaal niets. Iemand van 100 kan harstikke sterk zijn. In het verleden ben ik wel veel en hard gevallen. Ik woon zelfstandig en wil dit zo lang mogelijk volhouden. Vandaar dat ik mijn spierkracht wil versterken. De lessen bevallen mij goed. Naast de beweging is het ook leuk om andere mensen te ontmoeten. We reserveren iedere week koffietafel met de hele groep.”

Piet Zuidgeest (78)

“Het leven is vooruit denken. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen. In het plaatselijke krantje las ik over de lessen. De titel ‘In Balans’ sprak mij aan. Ik ben nog nooit gevallen. Ik ben hier om te voorkomen dat ik in de toekomst tijdens de dagelijkse dingen, zoals veters strikken, mezelf moet vastgrijpen. De dansoefeningen sla ik thuis over. De evenwicht-oefeningen doe ik wel regelmatig.

We zijn nu op de helft van het aantal lessen en ik merk absoluut verschil. Alles gaat net even wat soepeler. Ik woon 5 minuten hier vandaan en heb een grote tuin met kippen. Het is belangrijk dat ik mijn omgeving goed kan blijven verzorgen en bijhouden. Ik woon tenslotte alleen en wil dit graag volhouden!”

Fotografie & Interview: Romi Tweebeeke