Want de jongedame in kwestie heeft veel mee gemaakt. En zo ook ik, als haar moeder zijnde.

Vechten

Van vechten om te uit te vinden wat er aan de hand is tot vechten voor ondersteuning. Nee, correctie; vechten voor de juiste ondersteuning. Want er zijn best veel mensen die willen helpen, maar soms is dat niet de juiste hulp. Of het wordt op een manier geboden die niet bij mijn jongdame past. En soms is het op een manier die klakkeloos wordt overgenomen uit de boekjes. Goed bedoeld, maar dan werkt het niet! Er is meer nodig naast alle kennis uit de boeken…

Echt kunnen luisteren

Om goede begeleiding te geven, is het de kunst om ook écht te kunnen luisteren. Dat is niet gemakkelijk, dat weet ik. Zeker als je nog meer bewoners te begeleiden hebt en je tijd beperkt is. Maar luister écht, al is het maar een paar minuten, dan hoor je wat er nodig is.

Aandacht voor mensen

Om goede begeleiding te kunnen geven is het de kunst om échte aandacht te hebben voor mensen. Dat je je (werk)dag zo weet te plannen dat je de tijd maakt om even bij iemand te kijken wat diegene bezighoudt, maakt, doet. Wie is diegene die jouw hulp zo nodig heeft? Sta open en maak een band.

Wat een mooie dag

Om goede begeleiding te kunnen geven, is het de kunst om vanuit je hart te werken. Voel wat het met jou en die ander doet als er emoties zijn bij diegene die jouw hulp nodig heeft. Is diegene boos, vraag door tot je weet waarom en help zoeken naar een oplossing. Is diegene blij, deel in de vreugde. Is diegene verdrietig, luister en troost en laat weten dat je er bent als het nodig is. Maar doe het écht, vanuit je hart.

En wij…wij hebben die mensen gevonden en daardoor gaat mijn jongedame nu vooruit. Wat een mooie dag!