Ze vraagt aan de wijkverpleegkundige: “Kijk, dit las ik vanmorgen: de thuiszorg is failliet. Hoe moet dat nou? Nu mag je niet meer komen om mij te helpen met mijn insuline injecties en de verzorging van mijn stoma? Dat kan ik echt niet zelf. Dan kan ik niet meer thuis blijven wonen!”

De zorgwereld is complex geworden

Wij, verpleegkundigen, worden steeds vaker geconfronteerd met dit soort reacties. Mensen maken zich zorgen en dat is ook niet zo raar. De zorgwereld is steeds ingewikkelder geworden. Veel mensen verdwalen in dit complexe landschap van wetten en regelgeving. Vandaag, 12 mei, de Dag van de Verpleging, willen wij deze zorgen graag wegnemen.

Veel mensen zijn bang

Voor vragen rondom gezondheid, zorg, wonen en welzijn ging men vroeger naar de wijkverpleegkundige. Zij was het aanspreekpunt, het gezicht van de wijk. In ruim vijftig jaar zijn de wijken, dorpen en steden groter geworden, de zorgbehoefte gestegen en wet- en regelgeving veelvuldig gewijzigd. De afgelopen twee jaar is de thuiszorg dan ook veel in het nieuws geweest. De transitie en de bezuinigingen zijn veel besproken en faillissementen kwamen prominent in het nieuws. Veel mensen zijn bang hierdoor geen zorg meer te krijgen wanneer ze het nodig hebben.

Wij doen ander werk

De krantenkoppen gaan echter slechts over een gedeelte van de zorg aan huis. Namelijk huishoudelijke hulp, zoals stofzuigen en schoonmaken. Wij doen echter ander werk en richten ons op geneeskundige zorg of het hoog risico daarop en de verzorging en verpleging die nodig is als gevolg van een ziekte of aandoening. Denk hierbij aan injecties toedienen, medicijnen controleren, wondverzorging, zorgen voormensen met dementie, maar ook hulp bij het wassen en aankleden door acute of chronische aandoeningen.

Wegwijs in de zorgwereld

De wijkverpleegkundige stelt de indicatie voor deze zorg, die vanuit de basisverzekering door de zorgverzekeringswet (zvw) wordt vergoed. Samen met de cliënt wordt een zorgplan gemaakt, waarbij de cliënt altijd zélf de regie voert , zoals het hoort. Wij maken mensen wegwijs in de zorgwereld en hebben een belangrijke functie in de juiste ondersteuning of het zoeken van hulp om zolang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen. Hiervoor gebruiken wij ons netwerk met formele en informele partners in de wijk of regio.

We hopen hiermee Mevrouw Van der Veen gerust te stellen. De wijkverpleegkundige blijft en de ondersteuning voor haar lichamelijke zorg blijft bestaan. Haar kopzorgen zijn hiermee gelukkig verdwenen.