Tijdig signaleren met een team van ambassadeurs

Geplaatst op

Ellen Spanjers werkt bij Zorgbelang Inclusief als projectleider. Zij is gedurende het gehele programma, vanaf 2014 actief betrokken geweest bij Mijnkwaliteitvanleven.nl. Zij vertelt over haar ervaringen vanuit een van de partnerorganisaties binnen het samenwerkingsverband.

Vrijwillige ambassadeurs

“We zijn met Zorgbelang gestart met een team van ambassadeurs, om bekendheid te geven aan het programma Mijnkwaliteitvanleven.nl en de zichtbaarheid ervan. Wij hebben gekozen voor vrijwillige ambassadeurs die ervaringsdeskundigen zijn. Daarbij hebben we bewust gekozen voor mensen die ondanks hun beperking of ziekte nog steeds staan voor een positieve levenskwaliteit. Daar zijn allerlei mensen bij betrokken. Jongeren, mensen met psychische problemen en mantelzorgers. We wilden een brede diversiteit om een brede doelgroep te kunnen bereiken.

We zijn met hen vaak naar informatiemarkten geweest en stonden regelmatig op allerlei drukbezochte ontmoetingsplekken. We maakten ons team zichtbaar met banners, gesprekskaarten en kleding. De logo’s kwamen overal terug en de inhoudelijke vragen ook! Daarover gingen we met mensen in gesprek. Mensen praten graag over hun leven en over hun situatie. Daarna boden we hulp bij aanmelden, zodat mensen thuis de vragenlijst konden invullen.

Persoonlijke contact en persoonlijke verhalen

De ambassadeurs deelden vaak ook hun persoonlijk verhaal. Ze waren trots op het team en op de resultaten die ze bereikten. De ambassadeurs werden bij allerlei plekken uitgenodigd, bijvoorbeeld bij ouderenorganisaties, gehandicaptenplatforms en scholen. Veel lokale belangenorganisaties hebben weinig budget, dan waren ze blij als de ambassadeurs van Mijnkwaliteitvanleven.nl als gastspreker wilden komen. Hierdoor werd het onderwerp heel levendig en kreeg het programma meer naamsbekendheid. Ook organiseerden we regelmatig bijeenkomsten waar lokale belangenorganisaties elkaar konden ontmoeten en ervaringen konden uitwisselen.

In het begin van het programma leefde er bij mijn collega’s wel eens het gevoel dat de vragenlijst vooral geschikt was voor mensen met een lichamelijke aandoening of beperking. Tijdens een van de zomeracties bleek dat de vragenlijst wel degelijk aansluit bij mensen met psychische of psychiatrische problemen. Eén van de vrijwilligers werkte bij een ontmoetingscentrum voor mensen met psychische kwetsbaarheid. Zij kende de bezoekers daar goed. Vooral de persoonlijke benadering werkte goed om met mensen in gesprek te raken en hun situatie samen in beeld te brengen met de vragenlijst. Persoonlijk contact, korte lijntjes en oprechte belangstelling, dat maakt dat mensen graag hun verhaal met je delen. Met de vrijwilligersvergoeding hebben zij vervolgens boodschappen kunnen doen voor een uitstapje met de bezoekers uit het ontmoetingscentrum. Dat was mooi om te zien. Zo helpen ze elkaar.

Ook onder jongeren

Het beeld in de samenleving als het gaat over mensen met een aandoening is vaak gericht op ouderen. Ook jongeren kunnen een lichamelijke chronische én levensbedreigende ziekte hebben. Een van de ambassadeurs heeft zijn verhaal goed weten te verwoorden en daar is een opname van gemaakt. Dat filmpje is goed bekeken.

We hebben het op verschillende plekken gebruikt en gebruiken het nog steeds. Bijvoorbeeld op bijeenkomsten in jongerencentra, scholen en op contactdagen voor jongeren met een beperking of ziekte. Daar combineerden we bijvoorbeeld het programma Mijnkwaliteitvanleven.nl met het geven van een Loesje workshop.

Nu het einde van het programma nadert, gaan we door met de ervaring die we hebben opgedaan in het werken met deze betrokken groep ambassadeurs. Zo zetten zij zich nu ook in voor het VN-verdrag Handicap, om de positie van mensen met een beperking te versterken. Want ook daar gaat het over kunnen leven zoals bij je past, meedoen en kwaliteit van leven."




Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter


  • Nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter


Bij jouw reactie op de website is jouw naam zichtbaar. Je e-mailadres niet! Mijnkwaliteitvanleven.nl respecteert jouw privacy. Met het inzenden van een reactie geef je aan akkoord te gaan met de gedragscode.

Meld u aan voor Mijnkwaliteitvanleven.nl   Doe mee

Initiatief van

Partners Partner carrousel pauzeren Partner carrousel hervatten