Hoe verder na een beroerte?
8 mei 2018 - Vandaag is het de Europese Dag van de Beroerte. Elke dag krijgen in ons land meer dan 100 mensen een beroerte, ook wel CVA genoemd. Een CVA is een hersenbloeding of herseninfarct. Vaak zijn er blijvende gevolgen, zoals problemen met spreken en bewegen. Mijnkwaliteitvanleven.nl helpt mensen na een beroerte hun situatie in kaart te brengen. Er zijn op dit moment 3582 mensen met een hersenaandoening die gebruik maken van deze mogelijkheid.
Op deze 14e Dag van de Beroerte zijn er meer dan 100 locaties in Nederland waar het publiek een informatiemarkt kan bezoeken en geïnformeerd kan worden over een beroerte. Er is veel aandacht voor het tijdig herkennen van een beroerte. Hoe eerder hulp geboden wordt, hoe beter herstel mogelijk is.
Vragenlijst
Mijnkwaliteitvanleven.nl helpt mensen om in kaart te brengen hoe zij hun leven ervaren. Na het invullen van een online vragenlijst ontvangen deelnemers een Persoonlijk overzicht. Dit laat zien hoe zij hun gezondheid ervaren, wat de gevolgen zijn voor hun dagelijks leven en wat zij vinden van de hulp uit de omgeving, of ze professionele hulp krijgen en hoe zij de toekomst tegemoet zien. Het overzicht is een hulpmiddel om in gesprek te gaan met mantelzorgers, zorgverleners of het Wmo-loket van de gemeente. De geanonimiseerde uitkomsten geven ook inzicht in hoe mensen in Nederland hun kwaliteit van leven ervaren en wat voor hen belangrijk is.
Ervaringen
Bij het Wmo-loket van de gemeente kunnen mensen terecht voor het aanvragen van hulpmiddelen, zoals een scootmobiel. Ids, die in 2014 door een hersenbloeding werd getroffen en daardoor halfzijdig verlamd raakte, vertelt over zijn ervaringen met een scootmobiel in zijn blog. Onderzoek van Mijnkwaliteitvanleven.nl wijst uit hoe mensen het contact met de gemeente ervaren. In een recente beleidsrapportage blijkt dat hierin nog verbetering mogelijk is. Twee van de drie mensen met een aandoening of beperking zijn niet positief over het contact dat zij met de gemeente hebben gehad op zoek naar passende oplossingen. Wilt u ook gebruik maken van de vragenlijst en het Persoonlijk overzicht? Meld u dan aan via www.mijnkwaliteitvanleven.nl.