Tot Nellie op een gegeven moment zelf ging aangeven dat ze graag weg wilde. Moeder leunde te zwaar op Nellie. Ik heb een gezin en baan, bij mij wonen was geen goede oplossing.

Loslaten

Zo’n plek als Reinaerde de Meent heb je niet 1,2,3 gevonden. Naar deze woonoplossing hebben wij 2 jaar actief gezocht. Samen als familie hebben we hierdoor de tijd gehad om er aan te wennen.

Op de dag van de verhuizing was iedereen van de familie aanwezig. We aten samen en zagen al snel dat het goed voelde. Nu het zo goed met Nellie gaat en ze ook aangeeft gelukkig te zijn met deze oplossing kan ik haar langzamerhand een beetje loslaten. De zorg die zij nu krijgt, had ik haar nooit zo goed kunnen geven. Mijn focus komt hierdoor nu op mijn moeder te liggen.

Hulp

Mijn vader overleed 11 jaar geleden en kort daarop kreeg mijn moeder een herseninfarct. Ondanks onze Molukse afkomst heeft ze nooit moeilijk gedaan over hulp van anderen dan de familie. Ze krijgt huishoudelijk hulp en 2 keer per dag komt de wijkverpleging over de vloer. De wijkverpleging controleert haar medicijninname.

Ik ga gemiddeld 3 keer per week langs voor de boodschappen, post en een praatje. Ze mist het gezelschap van Nellie. Soms kijken we gewoon samen naar een Tv-programma. Hoe het zal gaan als mijn moeder slechter wordt, geen idee, dat bekijken we van dag tot dag.

Authentiek contact

Het is echt zo dat als je bepaalde zorgtaken overdraagt, je weer authentiek contact kunt hebben. Bij Nellie hoef ik mij bijvoorbeeld niet meer druk te maken over de tandartsafspraken. Ik ben nu meer gewoon haar zus.

Nellie werkt een aantal dagen per week in de spoelkeuken van een restaurant en ik ga daar iedere woensdagavond langs voor een praatje. Contact houden is ook een vorm van zorgen. Er wordt nog wel eens gedacht dat in andere culturen geen zorg kan worden overgedragen. Wij laten zien dat er een verschuiving gaande is en dat dit best goed kan gaan.

Fotografie en interview: Romi Tweebeeke