Als ik op het krukje naast zijn rolstoel zit om de sondevoeding via de PEG aansluiting in zijn maag te gieten, leg ik af en toe lekker mijn hoofd op zijn schouder. Onderwijl loopt de voeding gewoon door, zijn maag in, terwijl ook mijn hart gevuld wordt. Mantelzorg kan zoveel meer zijn dan alleen maar 'voor iemand zorgen'.

Warmte delen

Op vrijdag 7 november keek ik naar het TV programma 'MAX maakt mogelijk'. Het was de dag nadat de discussie over de kwaliteit van de verpleeghuiszorg in volle hevigheid was losgebarsten. In dat programma werd een echtpaar van crca 90 jaar in de gelegenheid gesteld om weer een nacht samen te slapen. Hij was wegens fysieke problemen opgenomen in een verpleeghuis, zij woonde nog zelfstandig thuis, maar kon niet meer alleen voor hem zorgen. Het echtpaar had één wens... voor hun dood nog één nachtje samen in één bed, lekker tegen elkaar aan te slapen. Hij: "Ja zij heeft van die koude knietjes", zij: "Hij heeft van die lekkere warme billetjes." Hun hele huwelijk hadden ze lekker tegen elkaar aan gelegen. Je voelde het gemis...

Het programma maakte het mogelijk dat ze zelfs twee nachten lekker tegen elkaar aan konden kruipen. Je zag beelden van twee mensen zo dol op elkaar, zij met het hoofd op zijn schouder in bed. Ik zag Wim en mij daar liggen over 35 jaar, want wij doen dat net zo.

Nodig zijn

Ik moest denken aan dat moment vijf jaar geleden dat Wim op de Intensive Care lag. Ik zag het allemaal even niet zo zitten, mijn wereld was ook ingestort. Ik legde mijn hoofd naast zijn hoofd op zijn kussen, tussen de tubes en slangen. Ik huilde. Wim kon niet spreken, niet bewegen, hij kon niks, maar ik werd helemaal rustig. Later vertelde hij me dat dat het moment was waarop hij zich besefte: Ik moet doorgaan, ze heeft me nodig. Daar kan geen medicijn tegenop.

Seksualiteit

Laatst ontmoette ik een man die vertelde hoe hij voor zijn ernstig demente vrouw in het verpleeghuis zorgde. Hij deed haar in bad. In het snoezelbad. Ze hadden hem uitgelegd hoe de tillift werkte en hij mocht haar zelf helpen. Hij vertelde hoe ze ontspande in dat bad. Hoe hij haar borsten streelde, hoe ze daar beiden van genoten. Haar gelukkige glimlach maakte hem gelukkig. Ondertussen is ze overleden en hij koestert deze momenten van intens geluk.

Moeder-dochter band

Toen mijn moeder enkele jaren geleden haar schouder had gebroken en zich niet alleen kon aan- en uitkleden vroeg ze mij of ik haar wilde helpen met douchen. Ik kon me niet herinneren mijn moeder ooit helemaal bloot te hebben gezien. Ik voelde enige schroom. Toch deed ik het. Ik had mij nog nooit zo dichtbij mijn moeder gevoeld.

Helende momenten

Bovenstaande voorbeelden geven voor mij de waarde weer van het voor je naaste mogen zorgen. Als een zorgmedewerker je komt wassen, is dat geen moment van intiem samenzijn. Als je al deze handelingen in handen legt van professionals ontneem je zowel mantelzorger als cliënt momenten van geluk, intimiteit, nabijheid. Momenten waar mensen jaren op kunnen teren, leermomenten, momenten van heling van beide kanten.

Ik vraag me af in hoeverre hier in de zorgplannen rekening mee wordt gehouden. In hoeverre er in instellingen ruimte wordt gemaakt voor 'helende momenten'. Momenten waar mensen zich opladen. Momenten waarop zorg geen zorg is, maar liefde.