Ik heb bloed laten prikken en werd de volgende dag gebeld. Mijn PSA bleek 17,8. Dat is vrij hoog. Ik kon direct door naar de uroloog en kreeg snel een afspraak voor een biopt. Daaruit bleek dat ik prostaatkanker had.

Dat hakte er flink in. In onze vriendenkring hoorden we van anderen die kanker hadden en nu ikzelf. De eerste week piekerde ik veel.

Een bekende van me heeft het ook gehad. Hij vertelde over de mogelijkheden. Met hem kon ik er goed over praten. Dat hielp me. Gelukkig is er tegenwoordig veel mogelijk en hoorde ik van anderen die er van hersteld waren.

We zijn naar mijn dochter van 13 heel open geweest. Alleen het woord kanker kon ik niet noemen. Papa is ziek, hebben we gezegd. Ik zat te huilen. Mijn vriendin en onze dochter hebben me op sleeptouw genomen. Dat is goed geweest.

Operatie

Er waren 3 chirurgen bezig geweest met de uitslag van het biopt. ‘Wat wil je zelf?’ vroegen ze. ‘Ik wil dat jullie beslissen’, zei ik. Zij hebben er tenslotte het meeste verstand van. Vanwege mijn jonge leeftijd adviseerden ze de DaVinci methode. Dat is een operatie met een robot. Vorig jaar oktober kon ik terecht in Rotterdam. Ik leefde naar de operatiedag toe.

Gezond

6 weken voor de operatie ben ik gestopt met roken. Mijn dochter was hier erg blij mee. Ik rookte 2 pakjes per dag en merk nu echt een verschil. Ik doe iedere dag €10,00 in een pot naast mijn bed. Dat werkt motiverend. Zo heb ik na een jaar toch een mooi bedrag bij elkaar.

Op de dag van de operatie was ik de laatste. Toen ik aankwam op de zaal voor mijn intake gesprek lag er een man die net geholpen was. Hij had inwendige bloedingen. Dat was schrikken. Nu heb ik nog contact via de app met een andere man die daar ook op de zaal lag. We houden elkaar op de hoogte van onze controles en leven met elkaar mee.

Mannelijkheid

Na de operatie keek ik naar beneden en zag allemaal slangen en een zakje. Dit taste wel mijn mannelijkheid aan. Ik kreeg ook last van blaaskrampen. Mijn blaas was het niet eens met al die slangen. Hier kreeg ik tabletten voor en ik mocht de volgende dag naar huis.

De eerste week had ik een katheter. Daarna begon het gedonder. Ik moest luiers aan. Dat ging mis. Dan is je broek nat. Toen ben ik gestart met bekkenbodemtherapie. Ik wilde natuurlijk dat dit zo snel mogelijk opgelost was. Alleen, het heeft tijd nodig.

Werk

Ik werk als logistiek manager en kon na een week al weer wat werk oppakken. Mailtjes beantwoorden en dingen bijhouden die er spelen. Ik kreeg alle medewerking van het bedrijf. De directrice zei: ‘Alles wat je doet is mee genomen'. Ze gaven me de tijd.

Contact

Ik werd na de diagnose gebeld door een ziekenhuis hier in Tilburg. Ze vroegen of ik mee wilde werken aan een formulier dat mensen thuis gestuurd krijgen na de diagnose prostaatkanker. Ze wilden het formulier verbeteren. Hiervoor heb ik mee gedaan aan een doelgroeponderzoek met 10 andere mannen. Ik heb er enorm veel aan gehad. Je hoort van elkaar hoe de ander het heeft ervaren. Er is herkenning. Ook op internet heb ik veel opgezocht. Hier kun je via fora contact hebben met anderen.

Genezing

Ik heb altijd veel gesport. 4 maanden na de operatie probeerde ik te tennissen. Die klappen kon mijn blaas niet verwerken. Ik belde de bekkenbodemtherapeute, die me terugfloot. Die spieren moeten ook rust krijgen. Het was een vervelend traject. Het kostte tijd. Het duurt minstens een jaar voor je 100% genezen bent. Hier heb ik me op verkeken. Iedere man gaat daar anders mee om.

Na een half jaar had ik de incontinentie goed onder controle. Behalve tijdens het sporten en met alcohol. Wat betreft de impotentie zat ik na een half jaar op 60%. Na 9 maanden was mijn potentie 80%. Mijn vriendin zei dat ze het niet erg vond. We kunnen er gelukkig goed over praten. Maar toch… Als man zijnde doet het iets met je. De arts gaf me een recept voor medicatie en dat gaf verbetering. Gelukkig was het tijdelijk. Mijn lichaam heeft het zelf opgelost. Nu is het bijna als vroeger.

Ontspanning

Afgelopen zomer zijn mijn vriendin, onze dochter en ik op vakantie geweest. We gaan altijd naturistisch kamperen. Vanwege de incontinentie vond ik het spannend. Ik vroeg me af hoe het zou verlopen. Het ging goed. We zijn lekker tot rust gekomen.

Fotografie en interview: Fleur Kooiman