In dit flatje houden we het nog wel een tijdje uit. We mogen de deur nog uit.

Ga niet op de bank liggen

De bekende hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder riep in het Nederlands Dagblad op: 'Kom in beweging tegen corona. Eén ding staat vast: als we komende weken niet genoeg in beweging blijven, worden we dubbel zo hard getroffen'. Hij schrijft dat als we matig intensief bewegen cellen in ons immuunsysteem actief worden: t-cellen, neutrofielen en nk-cellen. De laatste eten alles op wat je lichaam binnenkomt en niet deugt.

Door te bewegen gaat je hart ook harder pompen, waardoor de cellen zich verspreiden over het hele lichaam en je totale afweer toeneemt. Het risico dat je besmet raakt met het coronavirus wordt zo kleiner. En als je besmet raakt, kom je er misschien beter doorheen. Ga dus niet thuis op de bank hangen. Dat was al slecht voor je gezondheid, maar nu helemaal.'

Meer dan verzadigd

's Morgens tussen zeven uur en half acht loop ik de dertig meter naar onze lift. Ik houd handschoenen aan, onderweg tijdens het ophalen van de kranten waar we op geabonneerd zijn. In de liftportiek zeg ik voor die paar minuten vanaf onze zevende etage naar beneden enkele keren tegen mezelf: "Niet aan je gezicht komen", om contact met kwaadaardige virussen te voorkomen.

Binnenshuis krijgt mijn echtgenote haar krant en stort ik me op de andere krant. Tegelijk met het binnenkomende nieuws via de tv worden we meer dan verzadigd met het corona-nieuws.

Afstand houden

Binnenkomende post blijft enkele dagen onaangeroerd staan alvorens we het open maken. De postbezorger en ik hanteren bij de overdracht van pakketjes een zo lang mogelijke arm. Voor het aanvullen van onze boodschappen is onze oudste dochter zo lief deze bij de deur af te zetten.

(Het verhaal gaat onder de foto verder)

Wim en zijn vrouw samen in de keuken

Eind maart konden we op zondagmorgen via life-stream nog de kerkdiensten volgen, maar daarna werden allen openbare bijeenkomsten verboden. M'n jongste dochter gaf me door dat 'Hour of power' voor ons een goed alternatief zou zijn.

Actief in de tuin

We verzorgen de tuin van de Buurtfabriek, waar m'n echtgenote actief is. We ontmoeten daar in deze tijd geen mensen, maar we zijn wel actief in tuinieren. Ik beproef mijn krachten aan een verwilderde tuin aan de voor- en zijkant van het gebouw. Steeds in een tempo van tien minuten werken en dan vijf minuten rust. En dan word ik ook nog trots op wat ik presteer.

Op moment van schrijven boffen we met het mooiste weer van de wereld. Mijn echtgenote heeft heel veel plantjes uitgepoot en die moeten dagelijks van water worden voorzien. Bukken, spitten, snoeien, sproeien en tillen is goed voor onze oude lijven.
We bouwen anti-stoffen op en laten ons niet kisten.

Fotografie: Fleur Kooiman 

Hoe goed past uw woning u in deze tijd? Vertel het hier >