Vaak zien ze een kant die jij helemaal niet hebt gezien. Een soort van blinde vlek van mij. Ze houdt me voor dat ik moet kiezen wat echt belangrijk is voor mij. Daar ben ik nog niet zo snel over uitgedacht. Wat is belangrijk vandaag de dag? In welke volgorde?

Doof of blind?

Er is tegenwoordig zo’n spel van wat als je moet kiezen en dan volgt er een absurde keuze als Nooit meer snoep kopen of elke dag een kilo snoep eten. Liever doof of blind?  Daar is geen keuze in te maken. Ik weet me geen raad als ik geen boeken mag lezen. Anderzijds wil ik wel graag horen of er een inbreker de trap op komt. Die ik vervolgens niet kan zien….

Mijn eigen keuzes

Maar goed; belangrijk. Mijn eigen keuzes maken. En hoe maak je die keuzes dan? Iemand die alleen woont, zal er niet voor kunnen kiezen om te stoppen met werken. Want dan heb je geen inkomen. En ik heb al begrepen dat je bijna dood en begraven moet zijn voor je in de WIA terecht kan komen. Het is zo makkelijk nog niet om een uitkering te krijgen.

WIA

Tja, daar is ie dan. De WIA. Niet veel mensen weten wat het inhoudt. Ik ook niet. Zelfs als ik de documenten heb gelezen snap ik het nog niet. Ben te moe geweest om het verhaal te volgen. Er komen arbeidsdeskundigen aan te pas die mogen zeggen wat jij nog allemaal kan en welke beroepen daar bij passen.

Een leuk beroep

Misschien komen daar wel heel leuke dingen uit. Heee, dat is een leuk beroep! Nooit gedacht dat iemand daar zijn geld mee kan verdienen. Dat iemand dat zou willen. Vervelend alleen is dat ik licht allergisch reageer als men zegt wat het beste voor mij is. Nee, je mag die opleiding/functie niet gaan doen. Het is beter voor je als je nu wat meer afstand neemt. Of meer tijd neemt voor jezelf/gezin/man/opbouw van het team/rust…. En dan gaat iemand die me niet eens kènt, vertellen wat goed voor me is. Ik hoop dat er heel leuke beroepen bestaan. Ontdekkingsreiziger in Canada ofzo…

Naschrift

Ik werd gebeld door het UWV. De dokter die de herkeuringen doen.
- "U heeft een aanvraag gedaan voor de Wia?"
"Ja, ik heb zogezegd uitbreiding gekregen."
- "Tja, ik lees dat u uitzaaiingen heeft...Bent u het ermee eens dat u niet hier naartoe hoeft te komen? Want, sorry, u wordt niet beter toch?"
"Nee, ik denk niet dat dat er nog in zit."
- "Dan adviseer ik om meteen de Wia in te laten gaan."

Zo snel gaat dat! Geen leuke beroepen meer voor mij…

Fotografie: Fleur Kooiman