We konden de bungalow helemaal zelf indelen. Het is gelijkvloers en we hebben een patio in plaats van een tuin. Doordat we destijds vooruit hebben gedacht, plukken we nu de vruchten. In principe is dit huis helemaal perfect voor onze toekomst. We willen hier ook nooit meer weg.

Als je ouder wordt, lever je veel in. De één na de ander valt weg. Je vriendengroepje wordt alsmaar kleiner. Het is de kunst de contacten die je nog hebt, goed te onderhouden. Wij organiseren regelmatig etentjes. Dan gaan we echt culinair koken en bespreken we van alles.

Scootmobiel

Frans zijn evenwicht is niet zo goed meer, hierdoor gaat het lopen moeizaam. Mensen in onze omgeving raadden Frans een scootmobiel aan. Dat zou ons wat meer vrijheid geven. Hij zou dan alleen de deur uit kunnen of ik kon er naast fietsen.

Tijd voor actie en we kochten een splinternieuwe scootmobiel met 5 wielen. Een behoorlijke investering. De scootmobiel werd keurig afgeleverd en Frans ging er zelf mee aan de slag. Kleine tochtjes hier in de buurt. Maar het lukte niet. Frans was vaak bang, met name voor de bochten en het andere verkeer.

De verkoper adviseerde scootmobielles, via de gemeente. Door de gemeente werden wij echter niet geholpen, omdat we de scootmobiel niet via de gemeente hadden gekocht. We wisten überhaupt niet dat je een scootmobiel kon kopen bij de gemeente. Anders hadden we dit natuurlijk gedaan. De lessen zelf betalen was geen optie. Frans had er geen recht op en daarmee was het klaar.

Hulp

Op een dag reed hij naar onze dochter, een paar kilometer verderop en besloot hij dat het genoeg was. Met 187 kilometer op de teller, hebben we de scootmobiel verkocht. Nu loopt Frans met een stok of rollator. Het leven is iets beperkter dan wanneer hij een scootmobiel zou hebben. Autorijden gaat gelukkig nog goed.

Toen Ann een tijdje geleden haar schouder brak, kregen we gemakkelijk huishoudelijke hulp. De gemeente was daarbij zeer behulpzaam en vriendelijk. Het is jammer dat het met die scootmobiellessen anders verliep. We voelden ons een beetje afgepoeierd. We hebben hierna geen actie meer ondernomen.

Eigen regie

De huishoudelijke hulp hebben we na mijn herstel weer afgezegd. Samen en met behulp van wat trucjes, redden wij het prima. Wij willen zo lang mogelijk alles zelf doen. Zo hebben we een aantal hulpstukken voor het schoonmaken en accepteren we dat sommige dingen niet meer gaan. Frans kan zijn sokken niet goed aantrekken. Hij loopt thuis dus op sloffen. Gaan we de deur uit, dan help ik hem.

Wilsverklaring

Wat betreft het vooruitdenken: we hebben onze wilsverklaring opgesteld. Ann is heel erg bang voor dementie. Het zit in de familie, dus de kans dat ze het krijgt, is aanwezig. We willen hier nooit meer weg. Als we niet meer zelfstandig kunnen wonen, dan is het klaar. Dit hebben we nu laten vastleggen.

Daarbij slikken we allebei dagelijks wiet-olie, dat zou goed zijn voor de hersenen. Aan andere koppels zouden we het gelijkvloers wonen echt willen aanraden. Als er iets gebeurt, kun je elkaar sneller helpen. Wees niet bang om vooruit te denken, ook al ben je nog wat jonger en vitaal!

Fotografie en interview: Romi Tweebeeke