Werkend als orthopedagoog had ik een volle agenda en veel contacten. Samen met ouders van de kinderen zochten we naar oplossingen. Dat gaf een zinvolle invulling van mijn bestaan. Ik werd daarna regiocoördinator, ondersteunde en begeleidde een aantal afdelingen in Overijssel in goede afstemming met collega's. Ik had ervaring en kennis.

Tijdsbesteding

Na mijn pensioen ben ik lid van KBO-PCOB geworden. We organiseren werkgroepen, contactmiddagen met sprekers of bijvoorbeeld een film. Het gaat om het contact voor de leden onderling en om informatievoorziening. Op dit moment ben ik twee tot drie dagen met het werk voor KBO-PCOB bezig. Verder ben ik lid van een seniorengroep, vroeger de Lions. Ik heb na mijn pensionering ook kerkelijk het een en ander gedaan. Dit heb ik langzaam afgebouwd.

Vrije tijd

Voor onze kleinkinderen zijn mijn vrouw en ik op oproep beschikbaar. We gaan wel eens mee naar een zwemles of passen op. Ze blijven soms logeren, maar zijn niet op een vaste dag bij ons. We hebben een caravan in Gaasterland. Daar zijn we zomers heel veel. We gaan graag met vakantie en zijn daar snel. Ik lees ook graag en ben lid van de leeskring.

Operatie

In 2016 heb ik een knieoperatie ondergaan. Ik kreeg een nieuwe knie en revalideren ging traag. Dit is per persoon verschillend. Het heeft op zich maar een paar maanden geduurd voordat ik weer kon fietsen, maar het duurde mij te lang.

Tijdens de herstelperiode kreeg ik een legionellabesmetting. Door een longontsteking kwam er te weinig zuurstof in mijn bloed. Ik werd lichter in mijn hoofd en zag de ernst van de situatie niet in. Gelukkig mijn vrouw wel. Ik ben er achteraf heel goed van af gekomen.

De beperking van bewegingsvrijheid vond ik lastig. Dat je niet kunt doen wat je wilt. Daarvoor was dat ook al zo vanwege die knie. Ik kon niet meer in de tuin werken. Ik liep er al een tijdje mee. In de zomer van 2015 heb ik bijna niet gefietst. Na 10 kilometer deed het al zeer. De operatie heeft goed geholpen. Toen kreeg ik ook begeleiding van de fysio. Goed leren lopen, mijn voet goed neer zetten. De zorg was prima. In de zomer van 2017 was ik weer op orde. We hebben weer dagtochtjes van 60 kilometer gemaakt. Ik zou er wel 100 kunnen.

Bewegen

Ook heb ik afgelopen jaar op uitnodiging van de huisarts meegedaan een aan preventief gezondheidsonderzoek. Daaruit bleek dat mijn suiker en cholesterol te hoog waren. In het kader van de ketenzorg kon ik naar de fysiotherapeut en diëtiste. Ik vroeg of ik zelf mijn levensstijl niet aan kon passen. Volgens de huisarts kon de diëtiste me daarbij goed helpen. Nu sport ik een beetje: twee keer per week fitness bij de fysiotherapeut. Dat is verplicht voor mijzelf om mijn diabetes in de hand te houden. Verstandige dingen zijn niet altijd prettig. Ik zeg regelmatig tegen mijn vrouw: dit is niet de vreugde van mijn leven.

 

Fotografie: Fleur Kooiman