Mantelzorgers voor meerdere mensen

"Wij zijn mantelzorgers voor meerdere mensen uit onze omgeving. Daardoor hebben we te maken met verschillende gemeenten. We merken daarin grote verschillen. Via de kerk kregen we het verzoek om een oudere dame te ondersteunen, omdat zelfstandig thuis wonen voor haar steeds moeilijker wordt. Zij heeft geen kinderen of familieleden die de zorg op zich kunnen nemen. We wilden dit graag doen."


Korte lijnen bij de gemeente

"De aanvraag voor dagopvang verliep soepel. Er zijn korte lijnen bij de gemeente. We weten hoe medewerkers van het Wmo-loket heten en wie we waarvoor moeten hebben. Ze gaan serieus om met de vragen die we stellen. Het is prettig om één aanspreekpunt te hebben. Uiteraard hebben de medewerkers ook hun regels, maar we hebben goed overleg.

En belangrijk: een goede samenwerking moet van twee kanten komen. Uit ervaring hebben we geleerd dat we als mantelzorgers duidelijk moeten aangeven waar we naartoe willen en wat we belangrijk vinden."

Tijd is kostbaar

"Een goede samenwerking met de gemeente is niet altijd vanzelfsprekend. In de gemeente waar onze (schoon)moeder woont, hebben we bijvoorbeeld andere ervaringen. De medewerkers konden ons niet vertellen hoe het werkt bij een aanvraag van een hooglaag bed. We moesten veel dingen zelf uitzoeken. Het lijkt allemaal wat langs elkaar heen te lopen. De één weet van de ander niet wat hij doet en het is voor ons onduidelijk bij wie we waarvoor moeten zijn."

Wisselingen in de hulp

"Ook waren er vorig jaar wisselingen in de hulp die bij mijn moeder kwam. Mensen die mijn moeder niet kenden en de situatie niet konden overzien. Als mijn moeder dan zei dat iets niet nodig was, voerden ze taken niet uit. Daardoor kwam er veel werk bij ons te liggen. De gemeente heeft ons niet geïnformeerd dat het contract met de zorgaanbieder beëindigd zou worden. De verandering van zorgaanbieder heeft ons veel energie gekost. Als het goed is geregeld bij gemeente en zorgaanbieders, kun je het als mantelzorger beter volhouden. Het scheelt veel tijd en ergernis."