Na drie jaar kwam ik bij de neuroloog. Die gaf aan dat hij nog nooit zo’n grote hernia had gezien. De uitstulping van mijn tussenwervelschijf zat links en rechts, hij verschoof. Daardoor had ik in beide benen zenuwpijn. De chirurg wilde me niet opereren. Het was te gevaarlijk en ik was te jong.

Operatie

Ik ging verder zoeken en kwam in Heereveen uit, waar ik een endoscopische zijoperatie kreeg. Ik voelde het meteen. Zo’n verlichting. Het ging een tijdje goed en toen begon het weer. Hetzelfde riedeltje. Naar de fysio en regelmatig niet kunnen werken.

Ik besloot me weer te laten opereren. In juli 2012 kon ik terecht in Duitsland. Ik lag daar en wist dat het niet goed zou gaan. Eigenlijk wilde ik niet. Maar ja, dan ben je er al. Na de operatie voelde ik meteen dat het niet goed was. De pijn bleef en het voelde alsof ze iets achtergelaten hadden in mijn rug.

Na een half jaar oefeningen en fysiotherapie kreeg ik nogmaals een MRI-scan. Daaruit bleek dat ik weer een hernia had, nu met littekenweefsel. Ik had zo veel zenuwpijn vanuit mijn rug tot in beide voeten, dat ik het gewoon niet meer wist. Ik liep als een oude vrouw en moest leren leven met de pijn.

Werk

De druk op mijn werk liep inmiddels op. Ik gaf aan dat het niet meer ging en we besloten mijn jaarcontract niet te verlengen. In 1 maand was mijn lijf naar de knoppen, mijn baan hield op en mijn relatie ging over. Ik legde mezelf continu druk op om alles goed te doen. Ik was nooit rustig, altijd hyper. Ik wilde een goede vriendin, zus, dochter en werknemer zijn. Dat ging niet.

Yoga

Ik ging zoeken op internet met termen als: rust, zachtjes bewegen en innerlijke groei. Toen kwam yoga naar voren. Tijdens het intake gesprek bij een yoga-opleiding in Rotterdam werd aangegeven: ‘We kunnen kijken hoe we je zo goed mogelijk kunnen helpen en een pijnvrij lichaam bezorgen’. Dat was wat ik wilde. Ik kon niet meer.

Zo begon ik in 2013 met een yoga-opleiding. Ik kon natuurlijk helemaal niks, moest leren mijn lichaam weer te bewegen zonder door de pijn heen te gaan. Ik leerde mezelf kennen. Wie ben ik? Mijn hart, mijn ziel. Terug naar de essentie. Met deze vorm van yoga kreeg ik het lijntje met het leven weer terug.

Bij yoga gaat het erom dat je je lichaam leert voelen. De lessen waren in eerste instantie te zwaar voor mijn rug. Ik heb de houdingen zachter kunnen maken. Binnen een paar maanden kon ik weer doorbuigen en met mijn vingers de grond raken. Ik leerde met mijn ademhaling de pijn weg te laten vloeien. Inmiddels is ook de zenuwpijn helemaal hersteld.

Docente

In het begin van de opleiding wist ik nog niet of ik lessen wilde gaan geven. Daar was ik niet mee bezig. Ik wilde mijn lichaam beter laten worden. Al na een paar maanden ging ik thuis les geven aan bekenden. Dan lag er iemand te mediteren op de bank. Er kwamen steeds meer mensen en die namen weer anderen mee. Toen ben ik gestart in een kleine ruimte.

Op dit moment werk ik 2 dagen bij een Tropische plantenkwekerij en geef 14 lessen in mijn eigen studio. De helft van de lessen die ik geef zijn rugyoga. Daarbij begeleid ik mensen met verschillende klachten die slecht kunnen bewegen en erna toch verlichting voelen. Mijn doel is anderen te helpen.

Inzichten

Het is belangrijk om te kijken naar wat er speelt, maar dat vinden we lastig. Daardoor zijn we soms meer bezig met de toekomst of verleden dat het nu. Ik kende veel stress en druk, wat ervoor heeft gezorgd dat ik de hernia’s kreeg. Inmiddels heb ik geleerd dat het leven pieken en dalen heeft. Als ik de dalen niet had gehad, had ik ook de pieken niet. Ik vergeet nooit waar ik vandaan kom.

www.zensayoga.nlwww.integraleyoganederland.nl


Fotografie en interview: Fleur Kooiman