Fotograferen doe ik al vanaf mijn 20ste. Steden, landschappen, reizen en ook wel portretfotografie. Ik ben nog uit de tijd van de doka. Nu is alles digitaal. Het nabewerken op de computer heb ik mezelf aangeleerd.

Liefde voor muziek

Van jongs af aan heb ik in bands gespeeld. We traden op in dancings, speelden soft-swing. Ik heb zelfs nog in een Hawaïan band gespeeld. In de bioscoop had je variété. Wij waren een nummer, samen met bekende muzikanten.

Ik zou graag nog muziek maken, maar ben nog al een fanatiekeling. Als het niet goed gaat hoeft het van mij niet meer. Mijn Hammond orgel heb ik weg gedaan vanwege mijn stijve vingers. Ik mis de snelheid. Van mijn gitaar kan ik nog geen afstand doen.

Mijnkwaliteitvanleven.nl

Doener

Ik heb mezelf alles aangeleerd, werkte van jongs af aan als metaalbewerker. De eerste 5 jaar hier in Rotterdam bij het droogdok, aan onderzeeërs en oorlogsschepen. Later ook in Nigeria en Liberia. Ik ben nog al avontuurlijk aangelegd.

Vroeger vertrok ik als ik ergens anders een gulden meer kon verdienen. Hierdoor heb ik ontzettend veel bazen gehad. Al die pensioenbreuk zorgt er voor dat ik nu van een klein pensioen leef. Tegenwoordig is het beter geregeld. Nu neem je je pensioen mee als je van baan wisselt.

Gemis

Mijn vrouw is 5 jaar geleden overleden. We zijn meer dan 60 jaar samen geweest. Ik mis haar nog steeds. Het is een groot verdriet. Ik ben wel een nuchtere denker en heb altijd gedacht: één van ons gaat het eerste. Het helpt als je zo kunt denken.

Huishouden

De hulp komt 1 keer in de week. Het vervelende is dat er elke keer een ander komt. Dan krijg je net een band met iemand en komt er weer een nieuwe. Koken, wassen en strijken doe ik allemaal zelf. Ik ben niet afhankelijk. Je ziet wel eens dat een man om het hand zit als hij alleen achterblijft. Ik deed die dingen altijd al.

Mijn dochter heeft vriendinnen die ze al 50 jaar kent. Die kwamen hier vroeger allemaal aan huis. Nu komen ze bij me eten. Ik kook graag lekker, en altijd wat extra. De bakjes gaan in de vriezer. Dat scheelt weer tijd.

Sociale contacten

Dit appartementencomplex was oorspronkelijk bedoeld voor 55+ers. De beheermaatschappij kreeg het niet verhuurd en nu woont er van alles. Ik zoek altijd contact met de mensen hier. We hebben een clubje waarmee we bij toerbeurt bij elkaar koffie drinken.

Met mijn zus ga ik regelmatig naar Jazzconcerten of naar concertgebouw de Doelen. Dan stap ik op de bus en de metro. Ik verveel me nooit, ben gelukkig nooit ziek. Tegen de dokter zei ik: ‘Je moet nog lang voor me zorgen, want ik word 100!’

Mijnkwaliteitvanleven.nl

Fotografie en interview: Fleur Kooiman