We wisten al anderhalf à twee jaar dat het niet goed was. Ze raakte in de war. Dat besef groeide langzaam. Het ging niet goed met koken en op een gegeven moment liep ze weg. Er kwam regelmatig iemand een praatje maken om te kijken hoe het ging. 

Naar buiten

Het was lastig om wijs te worden in de wereld van senioren. We hadden ons nog niet erg georiënteerd. Hier in de buurt heb je een massaal verzorgingstehuis, een privaat tehuis en een woonzorglocatie van Laurens. Daar kozen we voor. De kinderen en ik kregen een rondleiding. Het is modern en goed opgezet. Er is een woonkamer en een binnentuin. De eigen kamers zijn netjes. 

Er was niet direct plek, dus ze moest tijdelijk naar een locatie aan de andere kant van de stad. Drie keer per week ga ik met de elektrische fiets naar haar toe. Bij lekker weer gaan we naar buiten. Even naar het winkelcentrum en over de markt. Toen er sneeuw lag werd ik gebracht en liep ik terug, maar dat was me toch wat te veel. 

(lees verder onder de foto)

Hoe ervaart u uw kwaliteit van leven? Vul de vragenlijst in en help uzelf en de zorg verder!


Maatjes vallen weg

Op mijn negenenvijftigste ben ik met pensioen gegaan. Ik heb een derde van mijn leven geleerd, een derde gewerkt en nu ben ik een derde met pensioen. Het enige verdrietige is dat je maatjes in de loop van de tijd wegvallen. Het kringetje wordt kleiner. 

Als ik terugkijk, hebben we een prima leven gehad. We hebben altijd leuke dingen gedaan. Een busreis door Amerika, tochtjes in Nederland en naar Frankrijk. Mijn vrouw komt oorspronkelijk uit Engeland. Daar gingen we elk jaar naar toe. De laatste jaren namen we de kinderen en kleinkinderen mee. Zodat die konden zien waar oma vandaan kwam. 

(lees verder onder de foto)

Bezig blijven

Vanwege mijn slechte zicht heb ik een computer met een groot scherm en duidelijk toetsenbord. Sommige dingen op de computer zijn lastig. Bijvoorbeeld e-mailen, dat doe ik niet. Persoonlijk contact is belangrijk. Niet alleen dat online gebeuren. Via de app en Zoom is toch anders. Je leert mensen niet goed kennen. De kleinkinderen grijpen hier direct naar de iPad. Ze groeien er mee op.

In gedachten ben ik nog jong, maar ik kan geen dertig kilometer meer fietsen. Je gaat ook wat meer dingen vergeten. De tuin doe ik nog zelf. Het is vrij rechttoe rechtaan. Niet echt arbeidsintensief. Met de tractor om te maaien en het juiste gereedschap is het goed te doen. Eind van het seizoen komt er een tuinman een paar dagen snoeien. Het is gezond om buiten bezig te blijven. 

Ander systeem 

Hier in de buurt heb je de supermarkt, drogist en bakker. Dat is ideaal. Sinds kort heb ik mijn systeem verandert. Ik stop het brood in de diepvries en haal er elke morgen wat uit in plaats van dat ik elke keer brood ga halen. Het werkt prima. Een keer in de week komt er iemand schoonmaken. De was en het beddengoed doe ik zelf. 

Ik hou wel van eten, maar niet van koken. Diverse oplossingen heb ik geprobeerd. Ik eet veel soep en haal eenpersoonspakjes bij de supermarkt. Dat is behelpen natuurlijk. Aan het begin van de week worden er dozen gebracht. Die zet ik in de diepvries en warm ik eens in de drie dagen op. Maar het smaakt me niet. 

Positief in het leven staan

We mogen niet klagen hoe het gaat met opvang, doctoren en ziekenhuizen. Ik voel me in een preferente positie, los van enkele dingen die verdrietig zijn. We hebben een fijn leven gehad. Een positieve instelling is belangrijk. Je moet er altijd van maken wat je kunt.