‘’Ik ben Judith, 21 jaar en ik woon zelfstandig begeleid bij ’s Heeren Loo. Ik heb een licht verstandelijke beperking, autisme, een coördinatiestoornis (DCD) en een lichamelijke beperking, waardoor ik pijn en vermoeidheidsklachten heb. Als ervaringsdeskundige van dezelfde instelling als waar ik woon, ben ik benaderd om mee te werken aan mijnkwaliteitvanleven.nl. Ik wist in het begin nog niet zo goed wat ik er van moest verwachten, ik ben er daarom ook heel blanco ingestapt.

Na wat uitleg over dit onderzoek werd ik gelijk enthousiast. Wat mij vooral aansprak, was dat het tijdens het gesprek niet alleen ging over het hebben van een beperking, maar over alles wat bij mij en mijn leven hoort. Ik heb een lange tijd gedacht dat dat ‘stukje’ altijd een beetje vergeten werd. Ja, ik heb dan wel mijn beperkingen, maar ik ben ook gewoon Judith, die veel meer is dan de diagnose alleen. Het gesprek heb ik dan ook als erg prettig ervaren. Ook het gesprek voeren met twee onbekende mensen vond ik niet erg. Ik voelde me eigenlijk gelijk op m’n gemak, er was een fijne en open sfeer tijdens het gesprek.

Veel gaat goed

Ik vond het meedoen aan mijnkwaliteitvanleven.nl erg waardevol. De vragen die mij werden gesteld, hebben mij echt doen nadenken over mijn kwaliteit van leven en mij nieuwe inzichten opgeleverd. Zo ben ik erachter gekomen dat bepaalde dingen in mijn leven wel verbeterd kunnen worden, maar ook hoe gelukkig ik ben. Dat er ook zo veel goed gaat in mijn leven. Na het gesprek kreeg ik de uitkomsten van het onderzoek in een persoonlijk overzicht. Wat is het fijn om terug te kunnen lezen wat er is besproken en dit eventueel aan anderen te laten lezen, bijvoorbeeld aan zorgprofessionals en verwanten. Ik zou iedereen die te maken heeft met zorg, kunnen aanraden om mee te werken aan Mijnkwaliteitvanleven.nl. Het is fijn om duidelijkheid te krijgen over wat goed gaat en wat er nog verbeterd kan worden.

Na het gesprek ben ik gaan nadenken over hoe ik mijn zelfstandigheid en vrijheid zou kunnen vergroten. Ik heb deze vraag ook aan mensen uit mijn netwerk voorgelegd. Dit heeft er uiteindelijk toe geleid dat ik nu met een scootmobiel rij, die mij weer het gevoel geeft dat ik onafhankelijk en vrij ben.’’