Maar goed; de enige verandering kan komen van dat vermaledijde chemospul. Dus ademhalen en weer ervoor gaan. Wonderen bestaan, maar ze zijn schaars gezaaid!

Do’s en dont’s

Thuis gekomen lazen we de do’s en don'ts eens even door.  Okay; 2 keer spoelen met de deksel op de pot. Schoonmaken met doekjes – mijn wc is blinkend schoon! Handen wassen (Duh).. en condooms bij het intiem zijn..  He? Reageerde dochter, maar jullie gaan niet vreemd dus geen soa en kinderen is al jaren geen item meer, dus… Zoonlief hielp haar: ‘dat is om te voorkomen dat hij een glow-in-the-dark-piemeltje krijgt!’ Juistem! Dochter liet het even op zich inwerken en zei toen: ‘Te veel informatie, te veel informatie..’

Seksualiteit

Los van deze situatie vind ik het wel fijn dat seksualiteit in deze ook een plaats krijgt. Intiem zijn, is zoveel meer dan een vrijpartij. Door chemo en de chemische overgang valt een vrij essentieel onderdeel van een relatie weg. Juist in een tijd dat je dat zo goed kan gebruiken. Het biedt troost, verbondenheid, ondersteuning, acceptatie en nog zo veel meer. Je komt weer dichter bij elkaar, letterlijk en figuurlijk. En soms moet je jezelf er even toe zetten, zin maken, voor je partner. En dan tot de ontdekking komen dat je het gemist hebt. Dus goed onthouden; voel je een glimpsje opwinding, zin heel in de verte; aanwakkeren die hap!

Muggen

Vannacht weer wakker geworden door een paar steken van een mug. Ik weet het: horren, anti-muggenspul - het één al beter dan de ander. Maar er is altijd wel een slim mugje dat alle barrières overwint en meent in mij de hoofdprijs te krijgen.  Ik word niet zozeer wakker van de steek of het gezoem, maar  juist van het opzwellen. Omdat ze ook bij voorkeur in mijn vingers of oren steken. Niet veel zwelgelegenheid dus pijnlijk. Dat wordt dan licht aan opzoek naar anti-jeukspul en de mug. De mug krijgt wat ze verdient: een stevige schouderklop. De zalfjes en rollertjes werken net zo goed als spuug. Je hebt alleen het idee dat het sneller gaat en dat je wat doet!

Maar nu heb ik het ultieme wapen; ik krijg chemo! Dat gaat in mijn bloed zitten en dat bloed willen de muggen hebben! Nu lig ik mij te verkneukelen in bed. Ik zie uitgevallen vleugeltjes, haartjes, steeksnuitje… Of misschien een glow-in –the-darkmugje….

Fotografie: Fleur Kooiman