Misschien is dat de reden waarom we zo graag emoties van een ander invullen. We denken te weten wat er aan de hand is. Omdat we dat zo graag willen. We willen ons verbonden voelen.

Onze ontvangst-antennes staan open

We zijn er ons niet altijd van bewust wat er allemaal bij ons binnenkomt. Een woordenstrijd op kantoor, een moeder met een lastig kind in de supermarkt, een scheldende zwerver op de markt, oorlogsbeelden op tv: ze komen met veel meer hevigheid binnen dan we beseffen, en ze zetten ons emotionele systeem op de kop. Allerlei chemische reacties in ons lijf veroorzaken een verhoogd hartritme, verandering van hersengolven, de bloeddruk verandert, hormonen slaan op hol, en al die dingen veranderen ons op celniveau.

Besmetten en laten besmetten

Wat kunnen we doen om beter te zorgen voor onze emotionele hygiène? Ons bewustzijn zou zich, behalve op cognitief niveau, wel eens op een veel basaler lichamelijk niveau kunnen liggen (zie de onderzoeken in de hieronder vermelde verwijzingen). Waterbewustzijn. Buikhersenen. Rare kreten, maar ze (b)lijken te bestaan. "Een gezonde geest in een gezond lichaam", krijgt op die manier een steeds grotere onderbouwing. Er is een bewezen wisselwerking tussen lichaam en geest. En ze beïnvloeden elkaar wederzijds.

Bewustzijn bewust beïnvloeden

Kunnen we dan omgekeerd ook ons bewustzijn bewúst beïnvloeden via ons lichaam?Zeker! Laten we eens uitgaan van de volgende situatie. Wanneer je een moeilijk gesprek te wachten staat, bijv. met een lastige chef, dan zou je deze tips in acht kunnen nemen, om de kans op emotionele besmetting te verminderen, zodat jij meer in staat bent om bij je eigen oorspronkelijke gevoel te blijven:

  • eet van tevoren een proteïnen-rijke maaltijd
  • voel je je schuldig over iets, was jezelf dan eerst
  • houdt je armen gestrekt, daarmee ben je minder geneigd om dingen naar je toe te trekken
  • blijf staan, of ga op een harde stoel zitten; hoe minder comfort, hoe minder ontvankelijk je bent
  • maak jezelf groot: voeten uit elkaar, armen breeduit op tafel
  • drink je koffie uit een grote mok, die grote mok geeft je overwicht
  • biedt je tegenspeler zoetigheid aan, bij voorkeur melkchocolade. Dat maakt hem/haar vriendelijker
  • ga rondlopen tijdens het gesprek, het maakt je creatiever
  • hou fysieke afstand tot de persoon in kwestie
  • bedenk van te voren wat je wilt zeggen, en bedenk een 'vluchtstrategie' voor het moment waarop je merkt dat je gesprekspartner jou besmet met zijn/háár emoties
  • neem na afloop van het gesprek een douche, je spoelt dan de stress van je af.

Positiviteit inzetten

En daarmee verminder je de kans dat jij weer iemand anders besmet met jóuw emoties, als je het voorval later doorvertelt, thuis aan je partner, of aan een collega of vriendin. We belasten elkaar met informatie en emoties, omdat we niet anders kunnen. In onze wederzijdse afhankelijkheid van elkaar, onze behoefte om dingen te delen. Maar we hebben een keuze: we kunnen het elkaar zowel zwaarder maken, als lichter. Als we positiviteit inzetten, dan versterken we elkaar op een goeie manier!