Mijn dochter en kleindochter wonen in het huis en voor mij hebben we deze kleine gelijkvloerse woning laten bouwen. Bij mijn dochter haar voordeur hangt een briefje met mijn naam en een pijl naar mijn huis.

Op papier is alles van haar. Ik heb tenslotte weinig nodig. Ik woon dus in een soort vakantiehuisje op het erf van mijn dochter. Nu zijn dit soort constructies heel normaal. Voor ons was het toentertijd een hele toestand om dit zo te regelen. Ik ben blij dat het gelukt is. Het bevalt prima en ik wil hier zo lang mogelijk blijven!

Mijnkwaliteitvanleven.nl - Wonen bij een dochter

Ik kan alles zelf

Door een herseninfarct 25 jaar geleden raakte ik halfzijdig verlamd en belandde ik een rolstoel. Lichamelijk kan ik nog best veel, geestelijk ben ik sneller moe. Ze noemen mij ‘Ria: ik kan alles zelf’. Als je gehandicapt bent, word je vanzelf mondiger en vindingrijk. Dat zit hem in de kleine dingen, zoals altijd een schaar gebruiken bij het openen van een verpakking en niet teveel tegelijk willen doen. Met dat laatste heb ik wel moeite, ik wil het liefst 3 dingen tegelijk doen. Zo ben ik altijd geweest, ook voor mijn verlamming. Je moet ook hulp durven vragen en aangeven als je het ergens niet mee eens bent.

Mijnkwaliteitvanleven.nl - wonen bij dochter

Machteloos gevoel

Iedere ochtend komt iemand mij helpen met wassen, aankleden en andere verzorging. Door de bezuinigingen is de avondzorg weggevallen en krijg ik niet meer elke dag dezelfde hulp. Ik maak hier uiteraard bezwaar tegen, maar tegelijkertijd voel ik mij machteloos. Er zitten hier geregeld mensen van de gemeente aan tafel om de boel te controleren. Met een wastafel en washandje kom ik een heel eind. Maar het voelt niet eerlijk. Ik ben echt afhankelijk van de zorg en vang zelf en met mijn familie een heel groot gedeelte op.

Het is vreselijk dat er iedere ochtend iemand anders mij komt verzorgen. Het record staat op 10 verschillende verzorgers in 10 dagen. Ik durf niemand meer een kopje koffie aan te bieden. Ik ben bang dat de zorg dan gekort wordt op het aantal uren. Ik mopper nooit tegen het personeel, die kunnen er tenslotte niets aan doen. Huishoudelijke hulp krijg ik 2 keer per week, dit is gelukkig al 3 jaar dezelfde.

Vertrouwd

Doordat ik omringd ben door familie, komt er regelmatig bezoek. Mijn dochter kookt iedere dag, doet regelmatig de boodschappen en verzorgt mij in het weekend. Dat voelt vertrouwd. Mijn zus woont hiernaast, die komt twee keer per week koffie drinken. Daarnaast ga ik ga 3 keer per week met de regiotaxi naar de dagopvang om te kaarten, kletsen en spelletjes te spelen.

Interview en fotografie: Romi Tweebeeke