De voordelen van een klein ziekenhuis. Uitslag is dat ik op mijn heiligbeenwervels 4 aangetaste wervels heb. Snotje!

Tegen de pijn kreeg ik gelijk morfinepleisters. ‘Werden die niet gegeven aan terminale mensen? Nee hoor, gewoon pijnstilling’. Samen met paracetamol hielp het wel.

Snel had ik een gesprek met de oncoloog die met een voorstel kwam voor een nieuwe kuur, maar die was duur. Kom ik daar wel voor in aanmerking? Ik werd een casus in het overleg. De week daarna naar het Radiotherapeutisch Instituut Friesland (RIF) voor een intake voor nog 1 bestraling op de wervels. ‘De andere tumoren gaven nog geen last.’ Nog meer andere tumoren?!

Ik kreeg mijn bottengroeimiddel (APD) en een PICC-line. Alles werd uit de kast gehaald. Een tube werd via de bloedbaan tot dicht bij het hart gebracht (HELP!). Maar ik kan toekomstige gebruiksters gerust stellen. Het valt echt mee. Ik kon ook meekijken op de monitor (Leuk!). Wel een kleine nabloeding gehad.

De dag erna volgde de bestraling. Ook dat viel mee. Maar die avond was ik moe, grieperig en niet warm te krijgen. Afspraken voor het weekend, waaronder de handwerkbeurs, afgezegd. Dat was wel even slikken. Met een dekbed op de bank tv gekeken (lees: geslapen). Ik schat nog een dag of 2 voor ik er weer ben.

Fotografie: Fleur Kooiman