Concrete plannen daarvoor zijn gemaakt. Mijn jongste dochter gaat in mijn huis wonen en er komt een mantelzorgwoning voor mij. Dat is nu niet direct aan de orde. Mijn dochter is net afgestudeerd en op zoek naar een baan. Ze woont nog thuis en zal voor haar werk straks wellicht verhuizen. Maar uiteindelijk komt ze weer hier wonen. Ze wil ook niets liever, dus dat staat vast. 

Bestemmingsplannen

Mijn vader overleed op 60-jarige leeftijd. Mijn moeder is hier oud geworden, maar kon op een gegeven moment niet meer alleen wonen. Ze verhuisde naar een woon-zorg-centrum in de stad, hier in Oldenzaal. Daar woonde ze 4 jaar, tot haar overlijden, maar ze heeft er nooit kunnen wennen. Ze hield van ruimte en rust. Zo kreeg ik het idee om 20 zorgappartementen voor ouderen te laten bouwen. Voor ouderen zoals mijn moeder.

Ik woonde in die tijd in Vught en was de enige erfgenaam. Ik zei mijn baan op om hier mijn inkomen te gaan verwerven. Helaas kon de bouw van de zorgappartementen niet doorgaan. Na een lang en moeizaam traject van vele jaren ging de gemeente uiteindelijk akkoord met 12 appartementen.

Inmiddels was er veel veranderd in de zorg, met name rondom het persoonsgebonden budget en bleek de investering niet meer rendabel. Dat was even slikken, maar bij de pakken neerzitten, is niets voor mij. Daar is deze plek me te dierbaar voor; mijn ouders en grootouders hebben hier hun ziel en zaligheid in gelegd, ik wil er iets van maken! Mijn nieuwe bestemmingsplan is een Bed & Breakfast.

Schapen

Los van de historie, is dit ook echt een heerlijke plaats om te wonen. De ruimte vind ik geweldig. Ik heb schapen op mijn terrein en geniet van de rust. De buurt is fijn, er wonen veel -oude- bekenden. Men is betrokken. We hebben een buurtapp en een jaarlijkse buurtbarbecue. Gezellig én belangrijk, zeker in buitengebied, waar je buren niet zo dichtbij zijn als in een rijtjeshuis.

Verantwoordelijkheid

Wat mij zorgen baart, zijn de ontwikkelingen in de zorg en de maatschappij. Het is niet vanzelfsprekend dat je kinderen iets voor je kunnen doen, met hun huidige banen en eigen gezin blijft er weinig tijd over voor mantelzorg van hun ouders. Hoe gaat het met ouderen die er financieel slecht voor staan? Hoe kunnen zij de nodige aanpassingen in huis doen? En ouderen die eenzaam zijn?

Mijn wens is dat iedereen kan wonen zoals hij of zij wil. Of dat nu thuis is of in een verzorgingshuis. Wel ben ik van mijn mening dat ouderen goed over de toekomst moeten nadenken. Zorg van wieg naar graf is niet meer en dat moet je ook niet willen. Dat zei mijn vader vroeger al. Je moet zelf verantwoording nemen voor je eigen leven.

Fotografie: Janita Sassen