“Ik vond het heel verhelderend om met de observatievragenlijst van Mijnkwaliteitvanleven.nl aan de slag te gaan. Door het invullen van de vragenlijst sta je veel bewuster stil bij de vraag hoe een cliënt iets ervaart. Je bent daardoor bewuster bezig met de zorg. Vooral de vragen: “Wat gaat goed? Wat kan beter?” maken dat je bewust gaat nadenken over mogelijkheden. Wat goed gaat, dat gaat toch wel goed. Dat is fijn, maar de belangrijkste vraag is hoe het beter kan. Die vraag verdient vaker onze aandacht.

Eerst samen aan de slag

Bij het werken met de observatievragenlijst wast het prettig om dat de eerste keer met een groep collega’s tegelijk te doen. We hadden er een middag voor uitgetrokken. Als je het samen doet, hoor je ook hoe een ander naar dezelfde cliënt kijkt. Dat geeft meer resultaat voor de cliënt. Die ruimte hebben en nemen we tijdens onze dienst onvoldoende. Het is soms zo druk op de afdeling dat je er niet aan toekomt om zelf even te gaan zitten. Onze manager geeft er wel de ruimte voor, maar de werkelijkheid is dat er altijd dingen blijven liggen.

Handig rapport

Het is handig dat we na afloop een rapport krijgen met onze observaties. Hierdoor kun je de uitkomsten van de vragenlijst gelijk gebruiken. Bijvoorbeeld in het thuisplan voor de cliënt. We willen de vragenlijst zelf eerst invullen, voordat we met familie in gesprek gaan. Ik zou heel graag willen weten hoe de familie kijkt naar een cliënt en met hen in gesprek gaan nadat zij de observatievragenljist zelf hebben ingevuld. Dat is onze volgende stap.

Reflectiekaarten

We hebben ook een keer een bespreking gehouden met de reflectiekaarten van Mijnkwaliteitvanleven.nl over een situatie van een cliënt. Daar kwam iets anders uit dan we hadden verwacht. Met die kaarten ga je veel dieper met elkaar in gesprek. Ik zou dit vaker willen doen. Bijvoorbeeld in het laatste half uur van ons werkoverleg. Als we een situatie rond een cliënt hebben waar we als team tegenaanlopen, kunnen we er met elkaar het meeste uithalen.

Lees ook het artikel over werken met de reflectiekaarten>