“De Stadskamer is een plek waar je naartoe kunt gaan zonder indicatie. Dat is het unieke eraan. Eigenlijk is het zo dat er niets echt wordt aangeboden, maar dat er dingen ontstaan. Je krijgt er mogelijkheden om iets te ondernemen. Vaak komen er mensen met een fysieke en/of geestelijke beperking bij de Stadskamer. Het maakt niet zoveel uit of je vrijwilliger bent of er echt werkt. Dat onderscheid is aan de buitenkant niet te zien en dat loopt weleens door elkaar.

Belangrijk onderzoek

Bij de Stadskamer heb ik met heel veel mensen een fijne band opgebouwd. In totaal heb ik binnen de Stadskamer meer dan 30 mensen aangedragen voor Mijnkwaliteitvanleven.nl. Ik heb een aantal geholpen met invullen. Vanuit mijzelf vind ik het nooit zo prettig als ik een vragenlijst ontvang, maar ik snap dat het helpt, dus ik doe er wel aan mee. Ik vond dat er een goede reden was om mensen te vragen. Het onderzoek is belangrijk, zowel voor jezelf als voor anderen.

Ik vind het altijd leuk om met mensen in gesprek te gaan. Het is fijn dat je een extraatje kunt aanbieden en hulp bij invullen kunt bieden. Sommige mensen vinden het prettiger om de vragenlijst samen in te vullen, ook al zijn ze wel digitaal vaardig.

Praten over kwaliteit van leven

Ik heb allereerst zelf de vragenlijst ingevuld. Daardoor kreeg ik mooi en snel een overzicht van mijn eigen situatie. Eerst door de online vragenlijst in te vullen en daarna nog met de terugkoppeling voor mijzelf per e-mail. De vragenlijst helpt zeker om met mensen in gesprek te gaan. Mensen vinden het echt fijn om te praten over hun kwaliteit van leven. Deelnemers waren enthousiast over de vragen. Dat er diepgang zit in deze vragenlijst werd gewaardeerd. Het zijn goede vragen en je kunt natuurlijk ook doorvragen.

Voor mij persoonlijk was het af en toe wel wat ongemakkelijk want ik vond een aantal vragen best privé, zoals de vraag over de financiële situatie. Maar mensen vertellen het wel, zijn daar open over en vinden het fijn om ook die onderwerpen te bespreken. Eén van de deelnemers kwam er door het invullen van de vragenlijst achter dat ze eigenlijk wel extra hulp kon gebruiken in het huishouden. Dat heeft ze nu geregeld. Hoe gaaf is dat!

Deelname is voor iedereen

Soms zitten mensen hier maar wat te zitten. Dan kun je hen even apart nemen en vragen: wil je eens met mij in gesprek gaan en die vragenlijst invullen? Ze kunnen daarbij bepaalde zaken helder krijgen voor zichzelf.

Bij mensen die niet zo makkelijk toegang hebben tot een computer is het prettig dat je hulp bij invullen kunt bieden. Ook de mogelijkheid om de vragenlijst telefonisch af te nemen, sprak aan. Daar hebben vooral ouderen gebruik van gemaakt. Voor mij persoonlijk is het belangrijk dat ik op een positieve manier vooruitga in mijn leven. Dat wil ik anderen ook meegeven en ik zag daar in het meedoen aan Mijnkwaliteitvanleven.nl een mogelijkheid voor. Het feit dat zoveel mensen wilden meedoen, heeft me geraakt.

Leuke dingen

Ik heb zelf als vrijwilliger ook een plek binnen de Stadskamer. Toen ik aanhaakte bij de Stadskamer ben ik gaan bedenken: wat kan ik gaan doen wat mijn doelgroep nooit kan doen? Ik ben toen allemaal leuke dingen gaan organiseren, zoals een high tea. Nu noem ik mezelf ‘feel-good-hostess’. Ik organiseer leuke uitjes, zowel voor groepen als voor mensen alleen. Ik neem mensen bewust mee uit de Stadskamer. Ze mogen zelf kiezen wat we gaan doen en dan praten we wat. 

Ik zet bij de Stadskamer mijn ervaringsdeskundigheid in en doe dat altijd op vrijwillige basis. Ik doe van alles en dat is vaak ook gewoon even knuffelen. Ik vind het fijn om mensen te zien en ik vind het fijn om mensen het gevoel te geven dat ze er mogen zijn. Ik heb ook een FeelGoodieBagTour gedaan. Dat is een ‘FeelGood verrassingstour’ waar iedereen even ontspannen aan mee mag doen en er altijd een leuke tas met aardigheden wordt gegeven.

Ik probeer altijd om een soort van win-win te creëren. Winkels in deze buurt doen geregeld mee. Ik probeer alles uit de maatschappij bij elkaar te brengen. Wat ik vooral wil doen is een brug slaan tussen mensen uit de ‘normale wereld’ en mensen die een probleem hebben, zoals mensen in de Stadskamer.

Mijn volgende project is gericht op het overbruggen van die verschillen tussen mensen. Het ‘Feels good to share’ project. Ik zou dit heel graag op grotere schaal willen doen, maar dat is voor mij teveel werk. Misschien ga ik een handleiding maken zodat dit ook in andere plaatsen in Nederland kan worden opgestart.