In 1992 kreeg ik de diagnose Multiple Sclerose (MS). Dat was een hele schok, want niemand kon voorspellen hoe de ziekte zou verlopen. Gelukkig herstelde ik goed. In de loop der jaren kreeg ik er telkens een diagnose bij.

Door het invullen van de vragenlijst werd ik meer bewust van mijn situatie. Om deze reden alleen al zou ik iedereen die te maken heeft met zorg aanraden de vragenlijst in te vullen en het persoonlijk overzicht dat je na het invullen krijgt, te gebruiken.

Persoonlijk overzicht

Het persoonlijk overzicht is voor mij soms confronterend, soms bevestigend. Ik gebruik het overzicht vooral om te reflecteren of ik iets aan een situatie kan wijzigen en zo ja, op welke wijze en op welk gebied ik dat kan doen.

Confronterend is vooral de mate waarin de energie terugloopt. Eerst schuif je het nog opzij, onder het mom van ‘het zal de leeftijd wel zijn’, maar uiteindelijk moet je toegeven dat zelfs het beetje energie dat je hebt langzaam aan wegsijpelt.

Beter voor MIJ

Tegenwoordig gebruik ik al mijn energie voor zaken die ik belangrijk en prettig vind. Ik ben gestopt met anderen tevreden te stellen ten koste van mijn eigen welzijn. Hooguit 1 afspraak per dag. Niet langer achter de computer werken dan ik op dat moment kan. Vroeger naar bed dan ik eigenlijk wil.

Resultaat: ik ontdekte dat de wereld niet verging en dat er vanzelf oplossingen kwamen. Ook al is die oplossing niet altijd leuk. Bijvoorbeeld niet naar die verjaardag gaan waarop je je verheugde, niet nog even een film afkijken op televisie. Op de langere termijn is het wel beter voor MIJ.

Fotografie: Fleur Kooiman