Mijn man Pieter heeft MS en is 24 uur per dag afhankelijk van zorg. Pieter en ik kunnen heel veel dingen regelen en dat doen we ook. Ikzelf zorg uiteraard voor Pieter. Er is ook professionele hulp en bovendien veel ondersteuning van familie en vrienden. Daarnaast kan zijn hulphond Vadim bij veel praktische alledaagse handelingen helpen. Die kan echt heel veel voor hem doen.

Pieters Jas

Een terugkerend dagelijks probleem was het aantrekken van zijn jas. Vadim kan wel de jas uittrekken, maar hij kan niet helpen met de jas aantrekken. Pieter kon daardoor tot voor kort niet onverwachts naar buiten of spontaan ergens naar toe.

Één van onze buurvrouwen heeft het initiatief genomen om een whatsapp-groep op te zetten samen met andere buren. In totaal nemen nu zes buren deel aan de app-groep ‘Pieters Jas’. Ja, hij heet echt zo.

Meer vrijheid

Door de app-groep heeft Pieter een deel van zijn vrijheid en zijn onafhankelijkheid teruggekregen. Het idee dat mijn buren snel beschikbaar zijn voor hulp geeft mij, als mantelzorger, veel rust.

Ik ben er blij mee, de buurtapp wordt ondertussen ook gebruikt voor meer dan alleen Pieters Jas. Pieter kan zo ook gemakkelijker voor andere dingen hulp vragen, zoals bijvoorbeeld hulp bij het eten. En via de whatsapp-groep kan ik ook gemakkelijk communiceren en bijvoorbeeld hen allemaal tegelijkertijd vertellen dat we genomineerd zijn voor de Mantelzorg Awards.

De buurvrouwen vinden het eigenlijk niet zo heel bijzonder wat ze doen en ik betwijfel of mijn buren beseffen hoe groot hun bijdrage is voor ons dagelijkse leven. Zij zien het als een kleine moeite maar voor mij en Pieter is het heel bijzonder.

De Mantelzorg Awards zijn voor mij een unieke kans om dat te laten zien. Daarom heb ik mijn buurvrouw, initiatiefneemster van ‘Pieters Jas’, genomineerd voor de Mantelzorg Awards. En nu, nu zijn we door de jury uitgekozen en zitten we bij de laatste 10.

Pieters Jas - MantelzorgAwards

Een fijne collega

Eén van mijn collega's reageerde onder mijn inzending voor de Mantelzorg Awards: “De buurvrouwen betekenen veel voor mijn lieve collega Maruschka. En maken dat Maruschka een hele fijne collega is...altijd!”. Daar word ik blij van. En ze heeft gelijk: mijn buren betekenen veel voor mij. Het is eigenlijk ouderwetse burenhulp die vroeger ook veel gebeurde, maar dan in een nieuw jasje. Door de hulp van de buren kan ik de zorg voor Pieter beter loslaten en genieten we meer samen van het leven.