Als je ziet hoe eenzaam sommige mensen zijn, daar wil ik graag iets voor betekenen. Ik zoek zelf ook graag gezelschap op. Eén keer per week ga ik naar de breiclub van Granny’s Finest.

Granny’s Finest voorkomt eenzaamheid onder ouderen door het organiseren van wekelijkse handwerkclubs. Onder het genot van een kopje koffie en iets lekkers kunnen wij gezamenlijk onze breikunsten uitoefenen. De sjaals, mutsen en wanten worden verkocht in diverse winkels. Het is een succes. Vorig jaar vierde Granny's Finest haar 5-jarige bestaan en er zijn al meer dan 40 verschillende clubs door heel Nederland.

Mijnkwaliteitvanleven.nl - Granny's Finest

In een brillenzaak

De meeste clubs zitten in buurthuizen en verzorgingstehuizen maar onze club is extra bijzonder. Wij waren de allereerste, zijn al vaak verhuisd, maar mogen sinds een paar maanden breien bij opticien Hesse in de Rotterdamse wijk Ommoord. Dit is een hippe nieuwe brillenzaak met genoeg ruimte voor een lange tafel met 12 gezellige ouderen. Iedereen is nog mobiel en komt op eigen gelegenheid. De oudste, Jannie is 96 jaar en breit als één van de beste.

Kletsen

We komen vooral naar de club om te kletsen en nieuwe patronen, breinaalden en bollen wol op te halen. Deze liggen uitgestald op een uitklaptafel. Ik kom graag vroeg want dan is er nog het meeste keus.

Mijnkwaliteitvanlven.nl - Granny's Finest

De één houdt van wanten en de ander houdt sjaals. Het is een behoorlijk gekakel, maar als je zelf meedoet heb je hier geen erg in. Het echte breien doen de meeste thuis, op hun eigen tempo. Heb je iets af dan breng je het de week daarop mee naar de club. Na een kwaliteitscontrole gaat het artikel naar de verkoopafdeling. Alles wordt op papier bijgehouden. Dat is een hele organisatie.

Vriendschappen

Voor de meesten is de club echt een uitje en een goede afleiding van de dagelijkse sleur. We kletsen heel wat af en veel onderwerpen komen voorbij. Ik ben niet nieuwsgierig, maar wil wel alles weten en zo zijn er hier meer.

Mijnkwaliteitvanleven.nl - Granny's Finest

Jannie en Babs wonen al jaren boven elkaar, maar omdat de één steeds de ‘oneven lift’ neemt en de ander de ‘even lift’, hebben ze elkaar pas op de breiclub ontmoet. Sindsdien zijn ze vriendinnen en lopen ze samen naar de club. We krijgen geen salaris, maar wel gezelligheid en vriendschappen. Dat is veel meer waard!

Fotografie en interview: Romi Tweebeeke