Ik heb de mantel van mijn schouders genomen en aan de kapstok gehangen. Nu kan ik die mantel bewust aandoen en weer weghangen. Ik ben als mantelzorger niet meer in functie als ik dat niet wil. Ik ben weer gewoon partner, moeder, spreker, schrijver, buurvrouw, vriendin, dochter, adviseur, ambassadeur, klankbord, ervaringsdeskundige, workshopleider... en soms ook mantelzorger.

Ik laat me door anderen geen mantels meer om mijn schouders hangen. En die bewuste rolkeuze maakt dat ik in het nieuwe jaar ruimte heb om er nog eentje bij te nemen. Die van trainer.

Behoefte aan verdieping

In de workshops die ik als 'Sprekende Mantelzorger' de afgelopen jaren heb gegeven aan zorgprofessionals over de samenwerking met mantelzorgers, gebeurde er altijd van alles. We vertelden iets over onze eigen ervaringen, vroegen naar de ervaringen van de deelnemers en er kwamen mooie gesprekken op gang. Gesprekken waarin mensen geraakt werden, professionals mantelzorgers opeens met heel andere ogen gingen bekijken en waar inzicht ontstond. Er werden zaadjes geplant om het anders aan te pakken.

Ik heb behoefte aan verdieping. Bouwgrond bewerken, zaadjes planten... dat is mooi, maar ik wil de plantjes ook verder helpen groeien. Bekijken of de grond voldoende voedingstoffen bevat, of bijmesten noodzakelijk is, en wat een plant nog meer nodig heeft om verder te groeien.

Versterken van de familie

Zorgprofessionals zijn goed in helpen en zorgen. Voor je het weet hebben ze al een oplossing voor de situatie bedacht. Soms is dat nodig, maar hospitalisering van de patiënt ligt op de loer en de familie staat erbij en kijkt ernaar. Vervolgens ga je als professional weer weg en dan is daar een familie vol vraagtekens of verontwaardiging, of verdriet of ... Ik wil de communicatie tussen familie en professionals helpen verbeteren. Ik wil professionals versterken zodat zij familieleden kunnen versterken in hun rol als 'verzorgende'.

Deskundigheid

Voor deze verdiepingsslag heb ik het nodig om gezien te worden als 'professional' in plaats van een 'slimme mantelzorger'. Daar zit mijn transformatie. Want eigenlijk was ik het al. Ik werkte jarenlang als organisatieadviseur, als coach, als veranderaar. Ik leerde van alles over persoonlijke ontwikkeling, over het begeleiden van groepsprocessen, over systeemopstellingen, geweldloze communicatie en andere methodieken.

Ik leerde over mezelf dat ik 'denkers' naar hun gevoel breng en 'doeners' aan het denken zet. Ja, mijn 'deskundigheid' is het verbinden van hart en hoofd om het 'goede' te doen.

En om dat nog meer in te zetten om mensen te laten groeien, om professionals en families te verbinden, ga ik in 2016 mijn trainerskwaliteiten meer aandacht geven en verder ontwikkelen.

2016

Ik ben blij met mijn 'transformatie' en dank iedereen die er het afgelopen jaar aan heeft bijgedragen. Ik hoop dat jij er het komende jaar van mee wilt genieten!