Het begon met mijn linkerbeen 15 jaar geleden. Er werd rafelig kraakbeen weggeknipt tijdens een kijkoperatie. Later begon mijn rechterbeen te etteren. Ook daar volgde een kijkoperatie. Er zat totaal geen kraakbeen meer.

De kijkoperaties bleken niet voldoende. Het was slijtage. De afgelopen jaren kon ik slecht voetballen en traplopen. Het was geen leven met die pijn in mijn knie. Bij het hardlopen had ik minder last. Je hebt dan kort grondcontact. Wandelen deed meer zeer.

In 2016 kreeg ik een nieuwe rechterknie en voor het eerst in mijn leven heb ik een jaar niet kunnen sporten. Na twee maanden was ik zo boos op mezelf. Toen keek ik op YouTube naar een knieoperatie. De boosheid was daarna wel verdwenen. Nu heb ik bijna geen last meer en train ik om fit te blijven.

Sinds mijn 14e heb ik met tussenpozen gebokst. Nu doe ik drie jaar aan boksing bag. Het is fantastisch om tegen die zak te slaan. Daarnaast ga ik twee keer in de week naar de sportschool. De arts raadde me aan om niet meer hard te lopen. Dat is jammer.

Trainer

Ik begon als voetballer en rond mijn 30e heb ik bij de KNVB alle diploma's gehaald om voetbaltrainer te kunnen worden. Veel jongens die ik trainde, liepen de halve marathon. Ik dacht: Ik moet toch één keer in mijn leven de marathon lopen. Zeker als Rotterdammer.

Op mijn 40e ben ik overgestapt op hardlopen en heb ik ook de diploma's gehaald om atletiektraining in Rotterdam te kunnen geven. Als trainer en hardloper ben ik heel de wereld over gevlogen. Het heeft mijn leven verrijkt dankzij alle mooie momenten en contacten.

Na zeven jaar besloot ik te stoppen en in Nesselande een wegatletiekgroep te beginnen. Hier ben ik tien jaar trainer geweest. Tijdens mijn afscheid kreeg ik te horen dat ik een 'mensen-mens'ben. In die tijd ben ik ook met pensioen gegaan.

Tien jaar geleden, nadat ik last kreeg van mijn knie, kwam het voorstel om Nordic walking op te zetten voor Running Blind. Nu begeleid ik blinden en slechtzienden.

Terugblik

Veertig jaar lang heb ik als vertegenwoordiger gewerkt. Ik kwam altijd met een vriendelijke lach binnen en was geïnteresseerd. Dat zit in mijn natuur. Ik heb altijd gewerkt om geld te verdienen, maar vond het menselijke contact leuk. Nu is het fijn om terug te kijken op mijn sport- en trainersperiode. Ik ben van plan daar voorlopig nog even mee door te gaan. Andere mensen plezier geven is de rode draad in mijn leven.

Op mijn leeftijd kan ik terugkijken. Ik merk dat ik veel heb meegemaakt. Ik vind het wel jammer dat ik op zondagmorgen niet meer even een uurtje kan hardlopen. Dat hoort nu eenmaal bij de leeftijd.

 

Fotografie en interview: Fleur Kooiman