Als mantelzorger voor mijn man, dochter, zoon, stiefzoon en neefje maak ik soms te weinig tijd voor mezelf vrij. En ik kan niet op mijn eigen lijf rekenen.

Het is een vicieuze cirkel: de stress van het zorgen voor mijn familie heeft invloed op mijn beperkingen en andersom. Ik ben regelmatig gedurende langere perioden niet in staat om te werken, wat weer invloed heeft op onze financiële situatie die steeds verder achteruitgaat.

Onlangs ben ik geslaagd voor de studie voor allround coach. Per 1 augustus 2017 probeer ik 2 keer 3 uur per week te werken bij een bedrijf voor bewindvoering en budgetbeheer. De eerste 2 maanden als proefplaatsing.

Verantwoordelijkheid

Mijn oudste zoon heeft zorg nodig sinds zijn geboorte. Als bewindvoerder draag ik de verantwoordelijkheid voor zijn financiën en doe ik elk jaar verslaglegging bij de rechtbank. Alle inkomsten en uitgaven hou ik bij. Daarnaast ben ik zijn mentor en jobcoach. Hij woont zelfstandig onder begeleiding. Elke 1,5 à 2 jaar vragen we opnieuw een woonindicatie aan, zodat hij daar kan blijven wonen.

Financiële onduidelijkheid

Ik houd alle dossiers van mijn gezin bij in ordners en op de computer. Toen mijn man in 2014 van begeleiding wisselde, is zijn dossier met alle vertrouwelijke informatie naar een verkeerde instantie gestuurd en kwijt geraakt.

Interacties met instanties om zaken geregeld te krijgen, vragen veel tijd en energie. Zo is het UWV een jaar bezig met het berekenen van mijn WAO-uitkering. Nu krijg ik een voorschot, waardoor de kans bestaat dat ik terug moet betalen. Ik hoop dat het gelijk blijft of dat ik terugkrijg.

Mijn man heeft een wisselend inkomen met WW-uitkeringen en tijdelijk werk. Dit maakt ons financieel overzicht vrij ingewikkeld. We moesten elke maand een inkomstenformulier doorsturen naar het UWV. Ik reken zelf alles na, want de ervaring leert dat de berekeningen niet altijd goed gaan. Inmiddels hebben we voor mijn man een banenindicatie geregeld.

Daarnaast hebben we te maken met het CAK. Deze organisatie is belast met het vaststellen en innen van wettelijk verplichte eigen bijdrages op het gebied van zorg. Zodra het CAK bericht krijgt van de Belastingdienst ontvangen we een nieuwe beschikking. Dit betekent dat we continu bij betalen en weer terugkrijgen. Het geld dat we krijgen, zet ik direct apart, want de definitieve aanslag volgt pas later.

Bezorgd

Mijn grootste zorg is dat ik uitval. Wie moet er dan voor mijn familie zorgen? Gelukkig vind ik ontspanning in hobby’s zoals schilderen en het schrijven van poëzie. Dit is een fijne uitlaatklep.

Fotografie en interview: Fleur Kooiman